Малюк із «родзинкою»

20.04.2010

Усім відома прописна істина: будь–яка дитина потребує уваги та підтримки. Обдаровані діти — й поготів. Аби заохотити здібних діток та привернути до них увагу меценатів, українські благодійники вирішили провести Всеукраїнський конкурс «Диво–дитина 2010». Талановита малеча змагалася у декількох номінаціях: «Найрозумніший», «Найдивовижніший», «Найбільш творчий», «Найбільш спортивний» та «Найгероїчніший». Імена унікальних малят стануть відомі 30 квітня: саме цього дня у столичному Палаці «Україна» відбудеться фінал Всеукраїнської премії «Диво–дитина 2010». Дітей, які змагатимуться у фіналі, відбирали досить суворо — протягом трьох етапів. Їхні здібності оцінювали Ольга Сумська, Віктор Шпортько, Олег Пінчук, Володимир Вірчіс, Яна Клочкова та інші знаменитості.

Серед фіналістів найбільше діточок із Харкова: маленькі мешканці цього міста мають неабиякі досягнення у математиці, грі у шахи, бойовому мистецтві карате, спортивних танцях та навіть у конкурсах краси. Проте не варто гадати, що до рейтингу потрапили лише представники великих міст: для мешканців менших населених пунктів теж вистачило місця. «Наші фіналісти — це не діти багатіїв, а звичайна малеча. Їх не возять на дорогих машинах і не охороняють бодігарди. Майбутнє нашої держави — це прості діти з різних куточків України», — запевняє член журі конкурсу скульптор Олег Пінчук.

Діти, які вийшли до фіналу, здебільшого мають сучасні захоплення: Ярослав Нечипорець із Рівного полюбляє радіоелектронне конструювання, Андрій Волокітін із Краснодона — авіамоделювання, киянин Антон Давиденко — стрибки на батуті. А от маленька Ліза Коновал зі Свердловська відзначилася автентичним хобі: дівчинка розмальовує писанки, відколи їй виповнилося вісім місяців.

Особливої уваги заслуговують «найгероїчніші» фіналісти: діти, які потрапили до цієї номінації, врятували життя своїм друзям, не дозволивши їм потонути. Найцікавіше, що малі рятівники поводяться дуже скромно та досі не можуть зрозуміти, за які такі заслуги на них «звалилася» участь у конкурсі. «Діти не вважають свої героїчні вчинки унікальними. Вони кажуть, що просто зробили те, що мали, — розповідає голова журі премії акторка Ольга Сумська. — Мабуть, велику роль тут відіграє виховання та атмосфера всередині сім’ї». Батьківський внесок відзначає й інша суддя рейтингу — власниця модельного агентства Влада Прокаєва. «За кожною дитиною, окрім таланту, стоять батьки. Саме вони можуть «розгледіти» цю Божу іскру, розвинути її та систематично займатися з малечею», — переконана вона.

В організаторів премії є велика мрія: вони хочуть урятувати долі багатьох дітей за допомогою гарного прикладу їхніх однолітків. «Усі ми знаємо, що таке вулиця і чого можуть звідти «набратися» наші діти. Якщо у 12 років ти не палиш, а у 14 — ні з ким не зустрічаєшся, ти «не модний», — каже Олег Пінчук. — Тому в нас половина молоді розгулює Хрещатиком із пляшками пива в руках, решта — вживають наркотики десь у дворах. На цвинтар страшно приходити: куди не подивишся — усюди могили молодих людей... Але ж наші діти повинні бачити, що є й альтернатива — високі досягнення, заради яких треба працювати день за днем».

Маленькі українці, яких журі визнає найкращими, отримають цінні подарунки від спонсорів рейтингу та грошові премії: за перше місце в кожній номінації — 3 тис. 500 грн., за друге — 2 тис. 500 грн. та за третє — 1 тис. 500 грн. Організатори рейтингу запевняють: їхня відзнака створена не для «галочки», а для справжньої допомоги унікальним дітям. Адже, окрім приємних подарунків, переможці отримають можливість заручитися підтримкою небайдужих людей та перетворити своє хобі на справу всього життя. Минулого року організатори допомогли одному з переможців видати власну книгу, тож нинішні фіналісти вже з нетерпінням чекають на свою зоряну мить.