НА МІСЦЯХ

13.01.2010

Черкаси йдуть по гроші до суду

Черкаський міськвиконком звернувся з позовом до Черкаського окружного адміністративного суду, аби змусити обласне управління Держказначейства виконувати платежі. «Ми звернулися не тільки до суду, а ще й в обласну прокуратуру та Службу безпеки з проханням втрутитися у ситуацію. В обласному управлінні служби безпеки нам уже повідомили, що на рахунках обласного управління Держказначейства порожньо», — каже директор департаменту бюджетної політики Черкаського міськвиконкому Наталя Джуган. Вона запевняє, що за 19 років роботи такого колапсу з фінансами в Черкасах не може пригадати. І це при тому, що на рахунках міської влади, з урахуванням цільових фондів, накопичено загалом до 30 мільйонів гривень. Зокрема, без засобів для існування залишилися міська станція швидкої допомоги — їй мали надійти 70 тисяч гривень, ще 300 тисяч чекають міські лікарні, 1 мільйон — комунальні служби, які через примхливу погоду працюють нині в екстремальних умовах.

На Франківщині казначейство хотіли взяти штурмом

Головне управління Державного казначейства України в Івано–Франківській області напередодні новорічних свят заблокувало рахунки місцевих бюджетів Прикарпаття на суму 55 мільйонів гривень. Окрім того, область недоотримала з дер­жавної скарб­ниці 144,8 мільйона гривень дотацій на виплату зарплат бюджетникам, розрахунків за енергоносії, чого раніше ніколи не спостерігалося. Тоді ж «губернатор» Івано–Франківщини Микола Палійчук пригрозив прийти з правоохоронцями до казначейства, аби «зробити перевірку і покарати тих людей, з чиєї вини не здійснювалися розрахунки». Станом же на 11 січня цього року, як повідомив «УМ» прес–секретар голови облдержадміністрації Ігор Марковський, уряд уже повністю розрахувався з областю за грудень.

На Вінниччині «дали» кошти... на один день

Не оминули проблеми із замороженими казначейськими рахунками і Вінниччину. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Валерія Коровія, «в органах державного казначейства десь «заблукало» 62 мільйони гривень місцевих бюджетів». Лише обласний бюджет недорахувався приблизно 10,4 млн. гривень. До цієї суми можна додати і недоотримані планові субвенції з дер­жавного бюджету — так само десь поділися 10 мільйонів гривень, призначених для оплати за перевезення пільгових категорій пасажирів, а ще необхідні 4 мільйони не були профінансовані. А спеціальна «протиепідемічна» субвенція з держбюджету, призначена для профілактики та лікування грипу, надійшла до обласного бюджету... 30 грудня! А вже 31 грудня ці кошти були списані з рахунку як невикористані, оскільки закінчився бюджетний рік. Відтак медичні заклади не отримали з них ні копійки.

А новий рік почався з новими проблемами — з пенсіями для колишніх військових. Загалом «військова» частка місячного пенсійного фонду області становить близько 30 мільйонів, і люди завжди одержували її до 5 числа кожного місяця. Тепер же станом на 11 січня на їхні індивідуальні пенсійні рахунки гроші ще не надійшли. Поки що місцеві бюджети області (а всього їх 736) тримаються за рахунок перехідних залишків коштів із минулого року, однак 90 з них таких залишків не мають.

На Харківщині — платіжки «заднім числом»

З вини казначейства на Харківщині ледве не залишилися без новорічних подарунків та свят діти — інваліди й вихованці сиротинців. Як повідомив член комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства обласної ради Анатолій Грицишин, упродовж двох останніх тижнів грудня на ці статті витрат не надійшло з казначейських рахунків жодної копійки. «Навіть ті гроші, які зібрали спонсори і які надійшли до казначейства для оплати новорічних заходів, — каже він, — теж «зависли». Що на черзі? Мабуть, пенсії та заробітні плати». За словами депутата, область не отримала гроші і для купівлі медикаментів, бензину для автомобілів швидкої допомоги та шкільних автобусів. Анатолію Грицишину також стали відомі факти, коли казначейство вимагало переоформити «заднім» числом ті платіжні документи, які там лежали по два–три тижні. Тобто «підчистити те, що називається порушенням діючого законодавства». Про «завислі» гроші повідомляв недавно і голова обласної ради Сергій Чернов. За його словами, йдеться про суму в 50—60 мільйонів гривень.