Муратова шокує

04.09.2009

Наступний тиждень для останнього фільму Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» буде бенефісним. Навіть якщо журі міжнародних фестивалів залишать стрічку поза увагою, її побачать і про неї почують майже одночасно на двох кінцях світу — на Міжнародному кінофестивалі в Торонто у програмі «Майстри» (з 10 по 19 вересня) і в основному конкурсі XVIII Відкритого фестивалю кіно країн СНД, Латвії, Литви й Естонії «Кіношок–2009» в Анапі (з 13 по 20 вересня). «Фестиваль у Торонто — один із найважливіших ринків кіноіндустрії. Це найбільший фестиваль у світі з найширшим діапазоном жанрів. Те, що Україна вперше буде представлена на ньому стрічкою такого майстра, як Муратова, дає гарантію, що наш фільм не залишиться непоміченим», — зазначив продюсер «Мелодії для шарманки» Олег Кохан.

Звісно, що участь «Мелодії для шарманки» на фестивалі «Кіношок–2009» не така грандіозна подія, як показ стрічки в Торонто в одній програмі разом зі світовими прем’єрами стрічок ізраїльського класика Амоса Гітая «Кармель», Франсуа Озона «Прихисток» і бразилійки Сюзанни Амарал «Готель «Атлантико». Однак в Анапі разом з українським фільмом «День переможених» Євгенія Ямбурського вона побореться за головний приз «Кіношоку–2009». Серед одинадцяти фільмів головної програми фестивалю жоден не має стільки відзнак, як «Мелодія для шарманки». На Московському міжнародному кінофестивалі в червні 2009 року стрічка завоювала приз у категорії «Краща жіноча роль», приз Міжнародної федерації кіноклубів за кращий фільм конкурсної програми і приз журі ФІПРЕССІ. Притому в Анапі відбудуться прем’єри фільмів «День переможених» Валерія Ямбурського, «Келін» Єрмека Турсунова (Казахстан), «Привіт тобі, мій ангеле» Октайя Мір–Касима (Азербайджан) і «Близьке світло» Ігнасіо Мішкініса (Литва).

Коли українці побачать своїх фестивальних героїв, точно не відомо. У компанії SOTA Cinema Group, яка займається продюсуванням «Мелодії для шарманки», кажуть, що прем’єру запланували на жовтень. Раніше обіцяли провести її в липні, але участь у фестивалях перекреслила задуми. Із «Днем переможених» Валерія Ямбурського ситуація ще більш непередбачувана. Його драматично–комедійні події, як і в попередньому фільмі Ямбурського «Приблуда», розгортаються у селі на Київщині. Фільм уже показували на Каннському кіноярмарку і на Севастопольському кінофестивалі, але про прем’єру в кінотеатрах України поки що не йдеться.