От ми їм вріжемо! Тижнів через два...

15.08.2009

«Чорнорубашечний» антиукраїнський виступ російського президента Дмитра Медведєва і досі стукає в серця наших справжніх політиків–патріотів. Можливо, серця їхні розташовані далеко, десь у районі п’ят, а може, звук погано доходить крізь товщі літнього відпочинку, але дехто з українських державників відгукнувся тільки вчора. Наприклад, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Хоча для такого запізнення є напозір пояснення: згідно з «табеллю про ранги», негоже було голові уряду вистрибувати поперед батька в пекло, інакше кажучи — давати відсіч Кремлю раніше, ніж це зробить глава Української держави. З іншого погляду, хто хоче сказати — той знайде форму і можливості, не порушуючи політес. Є підстави гадати, що Юлія Тимошенко зважила всі «за» і «проти» й видала заяву лише тоді, коли стало остаточно зрозуміло, що російська «цар–гармата» видала не постріл, а гороховий пшик. Осанка пані Тимошенко виструнчилася, для тону заяви було обрано ностальгійні, найкращі «помаранчеві» тони. «... Ми самостійно вивчатимемо власне минуле, самостійно дамо собі лад у сьогоденні, самостійно будуватимемо власне майбутнє... Ми завжди готові чути й дослухатися до думки партнерів на Сході й на Заході, враховувати їхні інтереси, але втручання у наші внутрішні справи є неприпустимим», — ідеться у заяві Прем’єр–міністра, оприлюдненій учора орієнтовно об 11.30 на урядовому інтернет–порталі.

Розбурхалися і депутати на вакаціях. «Народний самооборонець» Тарас Стецьків, який уже коментував наїзд російського президента (треба відзначити, коментував вчасно, толково й акцентуйовано), тепер пропонує колегам–депутатам із БЮТ та Блоку Литвина зібратися 1 вересня і прийняти у Верховній Раді резолюцію–відповідь Медведєву. «Це має бути чітка заява: неприпустимо, щоб Росія втручалася у внутрішні справи України», — цитує пана Стецьківа «Українська правда». Днями аналогічну пропозицію висувала й депутат Ірина Геращенко. Втім, гадається, ці благородні поривання або згаснуть за два тижні, або виглядатимуть недоречним запізненням. Дійшло до українців, скажуть у Москві, де до Дня знань уже й забудуть, з чим каша і про що заява наша.

Тим часом, як відомо, Кремль пішов у відступ — у середу надвечір з’явилося повідомлення на РІА «Новості» з посиланням на прес–службу Медведєва про те, що президент РФ підписав указ про призначення Михайла Зурабова послом в Україні. За правилами гри, здавалося б, варто було хоч пару днів почекати — для збереження «виразу обличчя». Отже, Київ чекає на наступника Черномирдіна. В амбасаді РФ, на жаль, кореспонденту «УМ» не змогли відповісти на запитання, коли саме очікують на прибуття нового керівника дипмісії.