Махно з вітрянкою

15.08.2009
Махно з вітрянкою

Як виглядатиме весілля в Гуляйполі, продемонстрували у Києві. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

«Любо, братці, любо! З нашим отаманом не приходиться тужить...» — співає під УНІАНом на тачанці у вишиванці відомий український бард Едуард Драч. Таким перформансом із ватагою молодиків у військових строях різних народів, бо ж армія батька Махна була інтернаціональною, кулеметом, пістолями і віршами, переплетеними з піснями, вже не перший рік анонсує свій фестиваль «День Незалежності з Махном» Мистецьке об’єднання «Оstannя барикада» на чолі з нардепом Олесем Донієм.

Цьогоріч на забаві по–махновськи передбачається дві «жирні» родзинки. Перша — це весілля журналіста Віталія Селика та поетки Аліни Сваровські. Друга не менш пікантна. «Ахтунг! Ахтунг! Фестивалю — 40 років!» — на передовій кричить із прес–релізу лозунг фесту. Щоб не було плутанини, уточнимо, що 40 стукнуло не самому дійству, а його ватажку Олесю Донію. У послідовника анархіста девіз життя — жодного дня без культури. Навіть на свій ювілей головний барикадівець, як би годилося поважним людям, не засів за пишним застіллям десь у ресторані, а натягнув кирзові чоботи, костюм, який отримав у спадок від самого Махна, і гайда в народ про фестиваль сповіщати. «Наш ведучий Артем Полежака спробував перевести тему з фестивалю на мій ювілей, але сьогодні не про це мова. 13 серпня ми презентуємо свято культури без політики, а вже опісля святкуватимемо мій день народження», — сповіщає ювіляр Олесь Доній.

На «Дні Незалежності з Махном» очікується, як каже Доній, бомба фесту — кіносюрприз. Паралельно з музичною частиною, яку заповнять виступи гуртів «С.К.А.Й.», Ot Vinta, «ТопорОркестра», «Бремстокер», «Мертвий півень», «Гапочка», «Собаки в космосі», «ТаРута», цілодобово показуватимуть неформатні кліпи, андеграундне мобільне кіно, аматорське відео та відеопоезію. Нововведенням буде акція «Поетична вітрянка». «Раніше ми проводили її на фестивалі «Київська барикада». Тепер спробуємо почитати вірші в небі з повітряної кулі в Гуляйполі. Таке видовище не забувається», — згадує свої враження від «Поетичної вітрянки» Доній.

А в цей час на тачанці мило воркотіли Селик зі своєю нареченою у білому платті Аліною Сваровські. «Познайомилися півроку тому на харківському літературному слемі і вирішили на День незалежності по–махновськи відгуляти наше весілля. Перед фестивалем підемо у РАЦС, щоб усе на офіційному рівні було. В програму поміж поетів і музикантів вписали нашу першу шлюбну ніч. 24 серпня на суд фестерів показуватимемо білизну», — обіцяє влаштувати весільний перформенс Сваровські.