Інтернет — не сутенер

06.08.2009
Інтернет — не сутенер

Інтернет має стати цнотливішим, вважають у FEMEN. (Фото bereginya.donetsk.ua.)

...Для початку проведемо експеримент. Задамо в пошуковій системі Google слово «порно». Результат маємо менш як за секунду — майже 28 тисяч сторінок. А тепер задамо «проститутки України». Ще вражаючіше — 616 тисяч (!) результатів. А давайте спробуємо слово, яке більшість із нас промовляє щодня і не раз, — «мама». Результат — 22 тисячі. Коментрі, як кажуть, зайві.

Велику помийницю, на яку перетворився кібер­простір, взялися розгрібати громадська організація FEMEN та українські хакери. «Інтернет сьогодні лідирує як місце пропаганди секстуризму і порнографії, — зазначила на пресконференції лідер жіночого руху FEMEN Анна Гуцол. — Ми два роки поспіль писали петиції до органів влади, аби звернули на це увагу, але нічого не змінилося». Хоча кроки, які слід зробити в цьому напрямі, не такі вже й складні. Перше, що планують зробити активістки жіночого руху, — звернутися до пошуковиків (Google, Мeta, Ukr.net тощо), аби ті розробили систему, яка блокуватиме пошук сторінок за підозрілими запитами. Отже, якщо якийсь любитель «полунички» набере в пошуковику «дєвочкі», «проститутки» або іншу крамолу, то отримає замість «веселих картинок» віконечко з попередженням, що його дії караються законом. Деякі зарубіжні країни так і захищають своїх громадян від бруду, який ллється із монітора комп’ютера.

«По­друге, слід на законодавчому рівні дозволити спецслужбам застосовувати «дос­атаки» (віртуальний тероризм. — Авт.) на ці «шкідливі» сайти, — каже відомий хакер Дмитро Голубов. — Адже сьогодні можна зайти на сторінку по догляду за домашніми улюбленцями, а натомість побачити кілька рекламних банерів порнографічного змісту. Найжахливіше, що ці ж можливості мають і наші діти». Колеги Голубова вже розробили програму, яка перехоплюватиме й не дозволить відкрити інтернет­сторінки порнографічного характеру. Цю програму зараз тестують і вже наступного тижня її можна цілком безкоштовно скачати з сайту громадянського руху «БОРДЕЛЬ. NET». «Важитиме» вона приблизно 200—300 кілобайтів. До речі, аналоги програми існують, але вони, за словами Голубова, менш функціональні і недешеві — коштують приблизно 25 доларів. «Ці програми слід було би встановити в школах, офісах та комп’ютерних клубах, — додає Анна Гуцол. — Адже не секрет, що в останніх до 80 відсотків відвідувачів «висять» саме на порносайтах».

Ініціатори антипорнографічної кампанії вже відправили листи­вимоги до всіх пошукових систем. Якщо на них не буде належної реакції, активісти руху обіцяють радикальніші дії, зокрема акції протесту.