«Шара» в музеях України

23.02.2008

«З неабияким захопленням прочитав цікавинку «України молодої», яку ви пропонуєте читачам двічі на місяць — «Культурний бульйон». Сподобалися всі без винятку публікації, але з прикладної точки зору зацікавила інформація «Шара в музеях» Олега Боровського. Якщо вам буде нетрудно й нескладно, розкажіть про безкоштовні дні в українських музеях. На мою думку, це настільки важливо для культурного розвитку більшості населення держави(звісно, не для багатих), що таку справу важко переоцінити»

Григорій Горошинський,
смт Семенівка Полтавської області


В Україні, на щастя, теж таке свято буває: в кого раз на тиждень, в кого щомісяця, а в кого тільки по великих святах. Заведено, що 18 травня, в Міжнародний день музеїв усі двері відчиняються для безплатного відвідування. Однак бувають і винятки. Навіть на своє професійне свято з відвідувачів беруть символічну плату в Національному музеї Шептицького у Львові, Київському музеї російського мистецтва, Музеї українського народного декоративного мистецтва на території Києво-Печерської лаври, Софіївському парку в Умані, Софії Київській, Полтавському художньому музеї, Олеському замку на Львівщині, замку «Паланок» у Мукачеві та інших музеях­-замках України. Пояснюють це тим, що такого розпорядження їм ніхто не давав, тим більше, що туристів навесні вистачає.

В Україні 437 державних та комунальних музеїв, із них 8 національні. Національний музей історії України відкритий безкоштовно тільки на великі державні свята і 1 вересня, а от 18 травня працює за звичним розкладом і ціною.