Смачно родині на карантині!

21:25, 29.03.2020
Смачно родині на карантині!

Вероніка Степанченко - кулінарна майстриня зі Львова.

«У нас уже щебечуть пташки! Ми живемо на околиці Львова, у власному будинку, тому карантин сприймаємо як час для себе», - пише львів’янка Вероніка Степанченко, мама десятирічного Тарасика і восьмирічного Владика та красуня-дружина.

 

Знаю, що навколо будинку Вероніки у квіткову пору проростає безліч барвистих квітів – на всі смаки і кольори! І так само – на всі смаки і кольори – вона пече свої знамениті пляцки, торти і тістечка. На початку весни ділилася рецептами прекрасних тюльпанів – печивок, які вона випікала разом зі своїми малими помічниками-синочками.

 

І подумалася: як це добре, коли кулінарія вносить у родину родзинку от такої спільної смачної і красивої праці, яка навіть у такий непростий час, коли ми вимушені жити в самоізоляції, спонукає господиню Вероніку написати наступне: «Сонечко світить, пташки співають, квіти квітнуть, усе зеленіє, поряд - ліс, діти з татом бігають, займаються спортом, а я вдома, на кухні, роблю порядки, готую смаколики. Вчора робила тортик, сьогодні будемо ласувати.

 

 

Я на цьому карантині намагаюся побачити і добре. Давно ми так багато часу не мали один для одного. Стільки любові, тепла, уваги! Всі мої рідні і найдорожчі- поряд зі мною, живі та здорові!  Все мине, і карантин – також, щовечора разом молимося. Бог допоможе це перебути, і все повернеться у звичний ритм, але я хочу згадувати цей період не як щось страшне, сумне, а як чудові миті, в яких, не зважаючи ні на що, ми залишились щасливими...».

 

Бачите, як гарно і обнадійливо.  Так гарно вона розповідає про приготування, радить більше часу зараз приділяти цьому процесові – нехай тішиться родина!

 

Пухкесенькі кексики

 

 

Мама Вероніка їх готує разом із слухняними помічниками. «Їм приємно, коли я їх хвалю за допомогу, уявляю, як вони тішитимуться, коли побачать, що про них написали. Це буде сюрприз!».  Що тут додати? Давайте робити якнайбільше сюрпризів один одному. Давайте вчитися, як це робити. Приміром, почати з малого. З цим маленьких ароматних кексиків за рецептом галицької господині.

 

«Дуже смакують до кави і капучіно», - додала вона і продиктувала рецепт.

Отож 12 кексів, час випікання 20-30 хвилин при температурі 200 градусів.

 

 Тісто: 2 яйця, 200 г сметани, 180 г цукру, 200 г борошна, 30 г какао темного, пів чайної ложки кориці меленої (вона додає особливого шоколадного смаку), пів чайної ложки соди і 1 столова ложка оцту. Все з'єднати, вимішати, наповнити у форми по 1 столовій ложці. Виймати холодними. При бажанні полити холодні розтопленим шоколадом.

 

Пляцок «Веселка» - бо весна!

 

 

Він – дуже барвистий та ошатний! І асоціюється у мене з весняними святами, які попри все, настануть. Господині вже складають список смаколиків на Великдень. Ось «Веселка» від Вероніки Степанченко – чудовий варіант!

 

Ніжні бісквітні коржі, легкий заварний крем та смачнющі яблучні прошарки - це гармонія смаку та задоволення. Форма - 25 на 30 см.

 

Рецепт: печемо 3 бісквітних коржі .

1 - ванільний: 4 яйця, 4 ст. л. цукру, ванілін - збити на пишну масу, 4 ст. л. борошна просіяти з 1 ч. л. порошку до печива та з'єднати. Випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин. Другий корж - такий самий, тільки 3 ст. л. борошна і 1,5 ст. л. какао. Третій корж такий самий - 3 ст. л. борошна з 1 пачкою польського кисілю вишневого сухого.

 

Заварний крем: 0.5 л. молока, 0.5 ст. цукру, 2 ст. л. крохмалю, 2 ст.  л. борошна, ванілін. Заварити крем, помішуючи, остудити, окремо збити 250 г  масла і 2 ст. л. пудри, по ложці додавати заварний крем.

 

Яблучна маса: 1 кг почищених яблук потерти на грубій терці, додати 0.5 ст. цукру, проварити 5 хвилин. Розділити на 2 частини, до 1-ї додати суху червону галаретку  вишневу), до 2 -ї - суху галаретку зелену (ківі або агрус), до гарячої яблучної маси всипати та вимішати до повного розчинення (не варити, зняти з вогню!). Коли яблучна маса охолоне і почне застигати, збираємо пляцок. Крем розділити на 4 частини.

 

На низ: білий бісквіт: крем-зелена маса-крем, чорний бісквіт: крем-рожева маса-крем і рожевий бісквіт. Зверху - шоколадна глазур. Пляцок поставити в холодильник на 6 годин.

 

"Банановий торт" – дитяче свято

 

 

І не лише дитяче, слід визнати. Тому уточнимо, що цей торт – універсальна смачна насолода: для дітей і дорослих, на свята і в будень. Словом, торт настрою і натхнення. Вероніка каже, що дітей підключати до цієї справи також цікаво і корисно.

 

«У моїй сім'ї цей фрукт дуже люблять, тому ми нафантазували і вийшло дуже смачно», - додає вона.

 

Діаметр тортівниці - 26 см.

Спекти 3 бісквітні коржі.

 

На один потрібно: 3 яйця, 3 ст. л. цукру, ванілька. Збити міксером, додати 3 ст. л. борошна, 1 ч. л.  порошку для випічки.

 

Крем-чіз: 500 г сиру, 200 г сметани, 150 г пудри. Збити блендером, можна додати лимон чи ванільку. Окремо розчинити 20 г желатину у 100 г холодної води, тоді розігріти і холодним рідким з'єднати з сирною масою.

 

Коржі просочувати вода з ванільним цукром, тоді 1/3 крему, а затим -   банановий джем. На ніч торт поставити у холодильник.

 

Рецепт бананового джему або ж бананового конфітюруВероніка Степанченко також розповідає детально. Як тільки я подумала, що на початку весни уже ніякі варення-джеми не готуються, так вона ж відразу і заперечила цю думку. Ну й чудово: банановий конфітюр – це те що треба зараз!

 

 

Це щось особливе: він густий, ароматний з кружечками банана! Підійде для тортів, пісочного пирога або до морозива чи йогурту.

 

Рецепт: 2 великих банани - 0.5 кг  порізати кружечками, додати 1 ст. води, 0.5 ст. цукру, 0.5 ч. л. лимонної кислоти, жовтий харчовий барвник на кінчик ножа (можна без нього, але це впливає на колір!), 2 ст. л. крохмалю. Все розмішати (крім бананів), довести до кипіння помішуючи, тоді всипати банани і варити ще 3 - 5 хв. Охолодити і вживати. Консервувати нема потреби, бо банани ж і взимку є, - додає господиня.

 

Піца з мисливськими ковбасками. Бездріжджова!

 

 

От що треба спекти з дітьми обов’язково! Піца – це те, що точно не приїдається і що дуже полюбляють діти і дорослі. Рецепт піци у Вероніки цікавий.

 

Отож інгредієнти: 400 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 4 ст. л. олії, 2ст. л. м'якого маргарину, 2 склянки борошна, 1 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, щіпка солі. Вихід - 2 коржі, начинка - на 1 корж.

 

Начинка: 2 мисливських ковбаски, помідор, половина червоного перця, 2 ст. л. кукурудзи, петрушка, кріп, 100 г  голландського сиру.

 

Корж змащуємо соусом: 1 ст .л. кетчупу,1 ст. л. майонезу - вимішати і змастити. На соус викласти кружечками ковбаски, овочі, зелень, затерти сиром. Пекти в духовці при температурі 180 градусів 15- 20 хвилин.

 

Як я давно не їла чебуреків!

 

 

Подумала я, побачивши чебуреки, які готувала Вероніка. Ніжні, хрумкі, ароматні, соковиті, вони  просто подарунок в обідню пору. Головне – не перестаратися з порціями, а один-два чебуреки стане справжнім святом для гурмана!

 

«А начинка з курячого філе робить їх неймовірно смачними!» - додає Вероніка. Ну хто б сумнівався?

 

Тісто: 250 г борошна, щіпка солі, 1 ст. л. олії. Додати 100 г кип'ятку, 1 ч. л. горілки, замісити ложкою, затим рукою, щоб тісто стало еластичне, і відправити на годину в холодильник.   

 

Начинка: 300 г філе курки, 1 велика цибулина - перемолоти, додати сіль, перець до смаку і 100 г крижаної води.

 

Вихід - 7 чебуреків.

 

На городі черемша!

 

Напевне, Вероніка собі насіяла цих смачних корисних часникових списиків. Бо охоче розповідає, що щойно вона готувала такий салатик: дрібно порізати 100 г черемші, додати порізані 4 варені яйця, кілька крабових паличок (також подрібнених на кубики), трохи свіжої руколи та петрушки і заправити майонезом (як варіант – сметана, йогурт чи олія). Вийшло смачненько!

 

«Незважаючи на карантин, нам вдома весело та є чим зайнятись. Щодня маю нові замовлення для своїх найцінніших, найдорожчих моїх хлопців, - з любов’ю доповнює свою розповідь львів’янка Вероніка Степанченко. - Діти та чоловік мені дуже допомагають, тому в нас карантин смачний та солодкий!».

 

Допомагайте, готуйте разом, готуйте з любов’ю! Нехай усім смакує!