Чому варто вколотися: у Європі найбільше смертей від COVID-19 там, де найменше вакцинованих

26.10.2021
Чому варто вколотися: у Європі найбільше смертей від COVID-19 там, де найменше вакцинованих

Щоб пересвідчитися у дієвості вакцин, не треба навіть читати наукові дослідження. (Фото Чернівецької ОДА)

Смертність від COVID-19 є найвищою у країнах з низьким рівнем вакцинації, свідчить аналіз статистики по Європі.

 

Кількість смертей подекуди у десятки разів вища там, де не хочуть робити щеплення, повідомляє «Німецька хвиля». Щоб пересвідчитися у дієвості вакцин, не треба навіть читати наукові дослідження.

 

Достатньо подивитися статистику країн там, де вакцинуються, і там, де ні. Адже аналіз статистичних даних країн Європи дає доволі чітку картину: де менше вакцинованих — там більше смертей.


Найвищі в Європі показники смертності з початку пандемії, за даними Все­світньої організації охорони здоров’я, спостерігаються у Боснії та Герцеговині.

 

Від коронавірусної хвороби у цій країні померли з початку пандемії понад 11 тисяч людей, тобто 342 людини на сто тисяч населення.

 

Частка летальних випадків у співвідношенні до кількості підтверджених випадків інфікування також є найвищою серед країн Європи.

 

За даними Університету Джонса Хопкінса, вона становить 4,6 відсотка. У країні вакциновані близько 15 відсотків дорослого населення. Це найнижчий показник на континенті.


Другою на континенті за смертністю від COVID-19 є Болгарія. За даними Університету Джонса Хопкінса, у цій країні з початку пандемії в середньому помирали 4,1 відсотка підтверджених інфікованих.

 

Кількість смертей становить 324 на 100 тисяч населення. У Болгарії вакциновані близько 19 відсотків населення — найнижчий показник слідом за Боснією і Герцеговиною. Навіть серед персоналу медичних закладів рівень вакцинації не перевищує 25 відсотків.


Румунія нині переживає найтяжчу хвилю захворюваності на COVID-19 за весь період пандемії. Щодня у країні, за даними ВООЗ, реєструється близько 15 тисяч випадків інфікування.

 

Це у 2-3 рази більше, ніж під час попередньої весняної хвилі. Сплеск захворюваності стався на тлі рівня вакцинації, який не дає надії на колективний імунітет.

 

У Румунії повністю вакциновано близько 29 відсотків населення. Водночас уряд докладає значних зусиль для того, щоби збільшити показники вакцинації. Зокрема, щеплення є обов’язковим для медичного персоналу.


В Україні показники смертності від початку пандемії є дещо вищими за середні по Європі — 2,3 відсотка від загального числа інфікованих, 147 померлих на 100 тисяч населення (розрахунки Університету Джонса Хопкінса).

 

За розрахунками ВООЗ, принаймні однією дозою вакциновані 17 відсотків дорослих українців. Український МОЗ наводить дані у 6,7 мільйона вакцинованих двома дозами.


Найвищий в Європейському Союзі рівень вакцинації, за даними ECDC, в Ірландії (92 відсотки населення двома дозами) і в Португалії (91 відсоток). Кількість смертей у Португалії за останні два тижні становила 9 на сто тисяч населення, а в Ірландії — 14.

 

При тому, що в Ірландії нині один з найсильніших сплесків заражень у Європі (372 випадки на сто тисяч населення за 14 днів), смертність тут значно нижча, ніж у країнах з переважно невакцинованим населенням.

 

Зокрема, у Болгарії (402 випадки інфекції на 100 тисяч населення за 14 днів) смертність від COVID-19 у 12 разів вища, ніж в Ірландії (168 проти 14 на сто тисяч населення за 14 днів). У Румунії смертність за 14 днів становила 164 на сто тисяч населення.