На Тернопільщині отруїли понад 250 селян під час обробки «хімією» полів

10:25, 22.09.2018
На Тернопільщині отруїли понад 250 селян під час обробки «хімією» полів

Обприскування полів із літака (ілюстративне фото)

У селі Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області отруїлося 252 людини, із них 99 дітей після обробки полів гербіцидом.

Про це повідомляє Держспоживслужба.

"При проведенні розслідування встановлено, що у період з 10:30 до 12:15. 20.09.2018 року до місцевої амбулаторії села звернулося 179 жителів, в т.ч. 56 дітей с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області з попереднім діагнозом: «Отруєння невідомою речовиною». Станом на 12:30 21.09.2018 постраждало 252 жителів, із них 99 дітей від 0 до 18 років", - ідеться в повідомленні.

Селян відправили на амбулаторне лікування.

Після фактів масового отруєння комісія почала розслідування його причини.

Виявилося, що селян про обробку полів не попереджали, а літак із хімікатами, гербіцидом "Ураган-форте", літав просто над будинками.

"Встановлено, що голова селищної ради був поінформований про проведення заходів, але із порушенням термінів (інформацію отримав 17.09.2018 р.). Зі слів голови, він попередив тільки керівників ЗОШ та ДНЗ. Відповідно місцеве населення не було вчасно поінформоване про проведення обробки угідь. Також за даними попереднього розслідування авіаційна обробка здійснена з порушенням відстаней від оброблювальних ділянок до житлової забудови", - зазначають в ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Керівництво місцевої агрофірми ТОВ "Агрополіс" зобов’язали припинити роботи із обробки сільгоспугідь, правоохоронців - відкрити справу через неналежне проведення обприскування землі, а лікарів - стежити за станом здоров’я пацієнтів.

Нагадаємо, в Армянську в результаті техногенної катастрофи стався викид отруйних речовин у повітря. Отруїлися 37 прикордонників, дітей та вагітних вивозили із зони ураження на Херсонщині.