Дії суддів КСУ містять очевидні ознаки злочину

14:49, 29.10.2020
Дії суддів КСУ містять очевидні ознаки злочину

Отже Президент Зеленський таки скликає термінове засідання Ради національної безпеки і оборони.

 

Сподіваюсь наслідками такого рішення будуть жорсткі політико-правові рішення, адже суто юридичних механізмів реагування на загрозу руйнівним рішенням Конституційного Суду не існує.

 

Рішення КСУ суперечить Конституції України, зокрема принципу верховенства права, ухвалене в умовах реального конфлікту інтересів, спрямованого на уникнення відповідальності суддями КСУ, є необгрунтованим, а отже є явно неправосудним.

 

Тому дії суддів КСУ у зв'язку із ухваленням такого рішення містять очевидні ознаки злочину.

 

В свою чергу, невиконання очевидно неправосудного рішення може прирівнюватись до обов'язку не виконувати явно злочинний наказ.

 

У зв'язку з цим, РНБО може рекомендувати не виконувати це рішення, як таке, що є нікчемним, тобто не тягне за собою жодних правових наслідків.
При цьому, Верховна Рада України на підставі рішення РНБО могла би:


визнати рішення КСУ нікчемним та підтвердити, що на території України діє законодавство станом на день до ухвалення рішення КСУ;

припинити повноваження всього складу КСУ.

 

Ще раз повторюсь: немає суто юридичних можливостей подолати наслідки, заподіяні рішенням КСУ. Тому єдиний вихід у цій ситуації - це прийняття жорстких політико-правових рішень. Прецеденти таких рішень уже були в нашій історії - зокрема, у лютому 2014 року.

 

P.s. Офіс Генерального прокурора мав би негайно зареєструвати провадження за фактами вчинення злочинів поки ще суддями Конституційного Суду України.

 

Руслан Рябошапка, Юрист, генеральний прокурор України (2019 – 2020), Фейсбук, 28.10.2020