Скасувати медичну реформу, щоб гроші ходили за головними лікарями

16:51, 05.05.2020
Скасувати медичну реформу, щоб гроші ходили за головними лікарями

Некомпетентність вбиває. Якщо лікар-недоучка, який купив диплом, робить вам операцію, то ви можете померти. Коли сапер-самозванець намагається розмінувати диван, на якому ви сидите, то ви, швидше за все, вибухнете. Коли ваш таксист купив права, то ви можете не доїхати до місця призначення. А коли некомпетентний президент, то ви отримуєте всі ризики одночасно. І стандарти НАТО більше не важливі для армії, і медична реформа не потрібна, та й за правилами їздити поки не потрібно.

 

Український народ — мудрий, запевняли вони. Український народ вибрав простого і недалекого хорошого хлопця. А ще український народ каже, що гірше дурня тільки дурень з ініціативою. Український народ мудрий. Він знає, що робить.

 

Історія із Зеленським нагадує арабську казку, де злісний візир експлуатує простого і недалекого хлопця, який хоче добра, любові і миру, і в якого закохана принцеса, і його руками починає творити зло. У Голлівуді або в казці хлопець рано чи пізно розуміє, що його ошукують, і все виправляє. Візир геть втікає, принцеса падає в його обійми, а країна процвітає. Але так буває тільки в казках. А в житті президент Зеленський руйнує одну реформу за іншою, і поки не зачепив тільки те, що захищене меморандумом з МВФ. Та й то завдяки вірусу. Без нього, під ніж пішли б і незалежність Нацбанку, і НАБУ і що там ще було зроблено.

 

Взагалі цікава штуковина ця голова Зеленського. Що там такого відбувається, нікому не зрозуміти. Це навіть не туман. Як в одній голові може поєднуватися жах від стану української медицини і бажання не допустити змін, — сказати важко. Але це реальність. Вірус привернув увагу ініціативного президента до стану медицини. Яка, о диво, майже не змінилася з радянських часів. І президент зажадав, щоб зміни скасували і все залишили як є. І це після того, як навіть критики визнали успішність першого етапу медичної реформи. І той же принцип, який зробив успішну реформу «первинки», мав бути реалізований і на «вторинці». Але принцип вірний, а реформа виявилася неправильною. Диво. Парадокс.

 

Президент скликав людей, яким невигідна медична реформа, які втрачають від неї гроші і попросив рекомендації. Вони йому і порекомендували. Скасувати медичну реформу. Щоб гроші, як і раніше, ходили за головними лікарями, а не за пацієнтами. Важко очікувати іншої відповіді від глав лікарів. А отже, все залишиться як було. Президент побачив жахливий стан медицини на тлі вірусу і вирішив, що це треба законсервувати і не змінювати. Геніальний висновок. І якби ми шукали теорію змови, то могли б припустити, що владі так сподобалося заробляти на вірус, що вона вирішила залишити цю можливість надовго. А поки не працює медицина — заробітки будуть. Але це все пусте. Це ніби торгівля на крові. Насправді працює старе правило — якщо ти можеш пояснити щось дурістю, то не шукай інших складних пояснень.

 

Всьому виною некомпетентність, про яку добре було відомо під час виборів. І відсутність цінностей. Що теж було відомо ще під час виборів. В результаті некомпетентності ти не розумієш, що відбувається. А в результаті відсутності цінностей ти оточуєш себе корупціонерами і совками, які дають тобі рекомендації. І бодай ти сто разів будеш хорошим хлопцем, ти все одно зробиш погано. Ти можеш кивати, коли при тобі кажуть про зарплату вчителів в 4 тисячі доларів, не розуміючи, що це неможливо. Точно так само ти повторюєш дурість корупціонерів про звільнення третини лікарів в результаті реформи. І президент не винен в тому, що він не розуміє. Але він винен в тому, що не розуміючи, він взяв на себе відповідальність. Не мусить учитель літератури залазити в трансформатор, навіть якщо він бачив з боку, як це робиться. Не може таксист йти і робити операцію на серці, навіть якщо у нього є приятель акушер.

 

Президент збирав головлікарів і ті порекомендували йому скасувати реформу медицини. Мабуть, раніше президент збирав авторитетних СБУшників і ті порекомендували йому не робити реформу СБУ і не забирати у служби повноваження щодо боротьби з економікою. А ще напевно була зустріч з контрабандистами, після якої звільнили Нефьодова. Та й на регулярних зустрічах з олігархами явно обговорюють деолігархізацію.

 

Президент регулярно збирає людей, які страждали від змін, і вони йому рекомендують «повернути як було». І президент повертає. Спочатку вони робили зміни непопулярними за допомогою своїх телеканалів, які дивився в тому числі і президент, а тепер, використовуючи добротне підґрунтя, вони відкочують зміни назад. І знову відкидають нас назад на десятки років. Забирають майбутнє. І якщо раніше ми відставали від Польщі на 50 років, то після Зеленського буде вже 60. А може, і 70. А отже, мало хто з тих, хто живе зараз, зможе дожити до того моменту, як ми наздоженемо сьогоднішню Польщу. І важко в такий момент звинувачувати людей в тому, що вони готові кидати все і звалювати. Тому що відсутність реформ в минулому забрали у них сьогодення, а відкат реформ сьогодні позбавляє їх майбутнього.

 

А у випадку з медреформою забирають життя в прямому сенсі цього слова. Тому що корупція в медицині вбиває. І спочатку ти повертаєш дух колишнього МОЗ, згідно з яким відкати в 40% при закупівлях є нормою, а потім скасовуються системні зміни. Аотже, медицини не буде. А отже, медицина залишиться неефективною. А отже, люди помиратимуть.

 

І тисячі смертей в майбутні роки будуть вже на совісті Зеленського. Такого собі гарного хлопака, якого обрав мудрий народ. Який хоче оплесків. І отримає їх. І тільки ось питання, як багато з людей, що дарують зараз овації президенту за скасування медреформи, помруть найближчими роками через те, що українська медицина не зміниться.

 

Про проблеми медицини читайте в матеріалі "України молодої": "Безкоштовних пологів не буде. МОЗ скасовує другий етап реформи".

 

АВТОР: Сергій Фурса, інвестиційний банкір. Фейсбук, 05.05.2020