Національне військове кладовище у Гатному: перші поховання планують восени

11:07, 01.07.2024
Національне військове кладовище у Гатному: перші поховання планують восени

Так виглядатиме Будинок трауру Національного військового меморіального кладовища. (facebook.com/nmmcua)

Міністерство у справах ветеранів прискорить темпи початку поховання українських воїнів на Національному військовому меморіальному кладовищі у селі Гатне під Києвом.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив виконувач обовʼязківміністраусправахветеранів Олександр Порхун в ефірі телемарафону, передає "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

 

«Можу сказати, що перші поховання 100% відбудуться цього року. Але ми ці строки будемо прискорювати, і, я думаю, на початок осені, середину осені ми почнемо ховати наших воїнів», - зазначив пан Порхун.

 

Щодо дискусій з мешканцями села Мархалівка Гатненської територіальної громади, які виступають проти будівництва меморіального кладовища, він зазначив, що вони тривають.

 

"Я особисто їздив тричі та спілкувався з місцевими жителями. Таке враження, що ми розмовляємо різними мовами. Люди захищають ліс, місцеві жителі не хочуть чути всі аргументи", - додав в. о. міністра.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні стало відомо, що Національне військове меморіальне кладовище отримало позитивний висновок від ДП «Укрдержбудекспертиза» щодо розгляду проектної документації на будівництво першої черги в селі Гатне під Києвом.

 

Нагадаємо, Верховна Рада 8 грудня 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військово-меморіального кладовища. Кабінет Міністрів виділив 515 мільйонів гривень на його будівництво та функціонування в 2024 році.

 

Уряд ухвалив розпорядження щодо визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища у Гатненській сільській територіальній громаді Фастівського району Київської області.

 

У грудні 2023 року Мінветеранів презентувало ескізний проєкт Національного військового меморіального кладовища