Активіст і воїн Олег Собченко: героя поховають у Корсунь-Шевченківському

00:45, 28.01.2023
Активіст і воїн Олег Собченко: героя поховають у Корсунь-Шевченківському

Олег Собченко усе своє життя боровся за Україну і віддав за неї життя. (Фото: facebook.com/nvimu)

Відомий громадський активіст, волонтер, який роками відновлював меморіали та могили вояків Армії УНР Олег Собченко загинув у бою з окупантами під Вугледаром на Донечині 24 січня.

 

Отриманні ним поранення внаслідок російського артобстрілу виявилися несумісними із життям.

 

Поховають справжнього Героя у його рідному місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині у суботу 28 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив активіст Олег Слабоспицький в ніч на суботу.

 

За його словами, прощання з Олегом відбудеться у м. Корсунь-Шевченківський у суботу 28 січня 2023 року об 11:00 в Спасо-Преображенському храмі Православної церкви України, біля міського Будинку культури

 

«Після чину відспівування та громадянського прощання урочиста остання хода рухатиметься вулицями міста до цвинтаря. Поховають Олега на Алеї Героїв центрального Корсунь-Шевченківського кладовища.

Приїжджайте завтра віддати шану Олегові!», - написав пан Слабоспицький.

 

Раніше про смерть відомого дослідника військових поховань, який зі зброєю в руках захищав Україну, повідомив Національний військово-історичний музей України.

 

 

«Він належав до дружньої команди Благодійного фонду «Героїка», метою якого є збереження пам’яті про захисників України столітньої давнини. Як тесляр та каменяр, Олег власноруч працював над відновленням пам’ятників», - поінформували музейники.

 

«Завдяки його праці та майстерності в Україні було встановлено півсотні пам’ятників та меморіалів присвячених воякам Армії УНР та УПА», - додає пан Слабоспицького.

 

Довгий час Олег Собченко боровся за збереження річки Рось. Був виконавчим директором благодійного фонду "Сейв Рось".

 

Також він був другом журналіста Василя Сергієнка, якого у 2014 році викрали й закатували у лісі біля Корсуня-Шевченківського. Добивався покарання вбивць, відвідував суди, які неодноразово переносили.

 

 

4 грудня Олегу Собченку виповнилось 49 років. Був активним учасником Революції Гідності та дістав чисельні пошкодження під час протистояння у Черкасах. У 2014-2016 рр. Олег воював у складі добробатів. Зокрема, у полку «Азов» був снайпером. Нагороджений орденом «За мужність» двох ступенів.

 

У лютому 2022-го долучився до 72-і бригади імені Чорних Запорожців, героїчно захищаючи Київ під Мотижиним. Пізніше був оператором аеророзвідки та радіотелефоністом самохідної артилерійської батареї.

 

Також аеророзвідник 72 омбр ім. Чорних Запорожців, екснардеп Ігор Луценко знав Олега Собченка з часів Майдану та разом із ним воював, написав у соцмережах, що його побратим відіграв велику роль в обороні столиці.

 

«Коли у березні в районі Казаровичів група російських десантників спробувала захопити греблю Ірпеня, Олег у слушний момент взяв командування на себе і зметикував, як тими жалюгідними засобами відбити атаку елітних солдатів», - повідомив Ігор Луценко.

 

І наголосив: «Ми тоді не дали можливість росіянам взяти під контроль воду в річці Ірпінь — річці, котра потім, завдяки відкритій греблі, розлилася і вирішальним чином допомогла захистити столицю з півночі, утримати Мощун».

 

 

Він визнає, що йому важко писати про цю смерть. Але у побратима була козацька доля. «Козаком він був, козацький свій шлях славно завершив», — сказав на прощання Луценко.

 

Мощун, Лисичанськ, Бахмут – лише деякі найгарячіші точки на карті бойових дій, які Собченко з Корсуня пройшов після початку повномасштабного вторгнення росіян.

 

Як повідомляла "УМ", талановитий український режисер монтажу, ротний ЗСУ Віктор Онисько з позивним «Тарантіно» героїчно загинув у важкому бою на Донбасі.