Зеленський не планує деокупацію ціною десятків тисяч життів

19:30, 31.05.2022
Зеленський не планує деокупацію ціною десятків тисяч життів

Зузана Чапутова та Володимир Зеленський під час брифінгу в Києві. (Фото Офісу президента)

Україна планує деокупувати всі свої території, які належать їй згідно з міжнародним законодавством.

 

Втім, керівництво держави не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння від держав-партнерів.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Президент України Володимир  Зеленський на спільному брифінгу з Президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою у Києві у вівторок, передає сайт глав держави.

 

«Ми не прив’язуємося до дат деокупації, ми прив’язуємось до людей. Якщо ті чи інші наші кроки, наші операції, пов’язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов’язані з десятками тисяч загиблих наших людей, то ми будемо чекати на відповідну зброю, щоб зберегти по-максимуму наших людей... Бо ці території без живих українців нам, чесно кажучи, не в пріоритеті», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

Зеленський наголосив, що на східному фронті українським військовим «складно через брак необхідної зброї, проте Україна звільнятиме свої території, орієнтуючись на ефективність ведення воєнних дій і максимальне збереження життів людей».

 

 

«Ситуація складна на сході через те, що там зосереджена найбільша кількість техніки, військових формувань, батальйонів як РФ, так і зрадників, які є колаборантами, сепаратистами, представниками умовних "ДНР" і "ЛНР". Вони зосередили всі сили там, щоб виконати той чи інший план», - зазначив глава держави.

 

І запевнив, що Україна буде деокуповувати всю територію, яка належить їй історично і згідно з усіма міжнародними законами.

 

«Це наш план. Щодо планів (російської федерації. – Ред.) 1 червня чи 1 липня, чи 1 серпня – хоч не 1 вересня поки що, може, на 1 вересня в них будуть інші плани... Нам байдуже, які плани у рф», – зазначив Президент.

 

Зі свого боку Президентка Словацької Республіки зауважила, що своїм візитом в Україну хоче продемонструвати підтримку нашої держави та української влади.

 

 

Зузана Чапутова розповіла, що в межах візиту відвідала Бородянку та Ірпінь на Київщині та була глибоко вражена побаченими там наслідками російського вторгнення. «Я бачила концентроване зло», – сказала вона.

 

І додала: «У нас чітка позиція, що лише ліками чи гігієнічними серветками ми не зможемо зупинити агресію росії. Ви ведете справедливу оборонну війну, тому ми вважаємо справедливим вам допомагати».

 

Вона нагадала, що Словаччина надала Україні систему С-300, обладнання для розмінування, а також підтримала запровадження санкцій щодо росії. Крім того, її країна підтримує надання Україні статусу кандидата на шляху до членства в ЄС.

 

Як повідомляла «УМ», Зузана Чапутова відвідала Бородянку та Ірпінь, а потім провела переговори із Володимиром Зеленським у Києві.

 

До речі, її візит до України проходить під гаслом: «Зузана підтвердила Зузани». А  ще "Зузани" - це також словацькі 155мм САУ, які будуть передані ЗСУ.