Закарпаття — рай для гурманів: місцеві спеціалітети для туристів і не тільки
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Деруни у заливці (Ютуб-канал Костянтина Грубича)
У селі Буша на Вінниччині цей рецепт дерунів називають «Сліпою рибою». І це при тому, що навіть малюсіньким карасиком чи коропцем там взагалі не пахне. Але не поспішайте авторів ідеї звинувачувати у відвертій підставі, оскільки назовні бушанська картопляна «рапсодія» дійсно нагадує риб’яче заливне.
Мистецтво перетворення буденної страви на маленький святковий шедевр глядачам ютуб-каналу Костянтина Грубича продемонструвала жителька цього козачого містечка Людмила Березівська.
Інгредієнти для дерунів:
- картопля - 500 г;
- яйця - 2 шт;
- борошно - 2 ст. л.;
- сода - 0,5 ч. л.;
- перець, сіль - за смаком.
Інгредієнти для заливки:
- окріп - 500 мл;
- морква - 1 шт.;
- цибулина - 1 шт.;
- вода - 200 мл;
- крохмаль - 3 ст. л.;
- часник - за смаком.
Потріть на дрібній терці почищену картоплю, додайте яйця, сіль, перець, соду та борошно. Отриману масу добре перемішайте і почніть смажити як звичайні деруни.
Далі паралельно потрібно робити одразу дві справи – підсмажувати на олії подрібнену цибулю для заправки і готувати заливку, яка й перетворить ваші деруни на обіцяну «Сліпу рибу».
Аби приготувати останню, вкиньте в підсолений окріп моркву та цибулю й проваріть до готовності. Тим часом необхідно розвести у стакані води картопляний крохмаль. Далі, постійно помішуючи овочевий відвар, повільно влийте його до каструлі. Сюди ж покладіть перець та улюблену зелень.
Зібрати «Сліпу рибу» нескладно. Викладіть деруни кожному на тарілку, щедро полийте спочатку гарячою заливкою, а потім підсмаженою цибулею. Хто любить часник, може потерти його на дрібній терці й присипати страву зверху.
Як тільки заправка трішки схолоне і загускне, ви одразу ж зрозумієте, чому ця картопляна страва отримала саме таку назву.
Дивіться також рецепт великого жашківського деруна з м’ясом.
Трапилось якось їхати в потязі з жінкою із Закарпаття. >>
Лікарі-дієтологи радять з’їдати бодай два яблука на день у будь-яку пору року, аби забезпечити організм вітаміном С, залізом, клітковиною, іншими корисними та поживними елементами. >>
Небагато сімей знаходять час для приготування домашнього квасу. Більшість українців віддають перевагу покупній продукції в ПЕТ-тарі, виготовленій на українських заводах. >>
Цей спосіб запікання молодої курочки увійшов до книги «Як добре й здорово варити», що була надрукована у Коломиї майже 85 років тому >>
Багато рецептів, описаних античним кулінаром-гурманом Марком Ґавієм Апіцієм, вже встигли адаптувати сучасні майстри до наших реалій >>
Що не кажіть, але патриції Стародавнього Риму таки зналися на м’ясі. Принаймні рецепти із найдавнішої кулінарної книги, яку, за легендою, уклав античний повар-гурман Марк Ґавій Апіцій, тому красномовний доказ >>