Держдума просить Путіна визнати ОРДЛО, Рада звернулася до світу

13:52, 15.02.2022
Держдума просить Путіна визнати ОРДЛО, Рада звернулася до світу

Даний документ Держдуми РФ передбачає якнайшвидше проведення переговорів з ватажками бойовиків. (Фото: duma.gov.ru)

Державна дума підтримала проєкт комуністів про звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо офіційного визнання незалежності самопроголошених незаконних сепаратистських «республік» ОРДЛО.

 

Голова Держдуми В'ячеслав Володін пообіцяв, що документ направлять господарю Кремля негайно, передає сайт російського парламенту.

 

Як інформує Україна молода, за проєкт постанови КПРФ проголосував 351 депутат, 16 висловилися проти, один утримався під час голосування у вівторок.

 

Подібний проєкт про легітимізацію терористичних утворень від провладної партії «Єдина Росія» отримав менше голосів "за" - 310.

 

За словами Володіна, таке рішення російські депутати ухвалили, бо офіційний Київ «нібито не виконує Мінські домовленості і через це наші громадяни і співвітчизники, які живуть на Донбасі, потребують підтримки».

 

Даний документ Держдуми РФ передбачає якнайшвидше проведення переговорів з ватажками бойовиків "для створення правової основи міждержавних відносин та регулювання всіх аспектів співпраці та взаємодопомоги".

 

Зауважимо, що два різні проєкти з одного і того самого питання розробляли партії «Єдина Росія» та КПРФ. Комуністи, які першими виступили з ініціативою попросити Путіна визнати «Л/ДНР», пропонували надіслати звернення безпосередньо президентові.

 

А в партії «Єдина Росія» вважали, що спочатку документи мають розглянути у Міністерстві оборони та МЗС.

 

Водночас, майже синхронно із Держдумою РФ, Верховна Рада України офіційно  звернулася до ООН, Єврокомісії, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, урядів та парламентів держав світу щодо невизнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

 

За відповідну постанову проголосував 331 народний депутат України.

 

Згідно з текстом документа, ВР рішуче засуджує будь-які спроби Росії визнати незалежність самопроголошених "Луганської народної республіки" та "Донецької народної республіки". Так, український парламент закликає міжнародну спільноту не визнавати можливі рішення РФ, які стосуватимуться незалежності цих утворень.

 

Окрім цього, Верховна Рада закликає міжнародні організації підтвердити територіальну цільність держави та її недоторканність в межах міжнародно визнаних кордонів, рішуче засудити будь-які дії Росії, спрямовані на погіршення безпекової ситуації у світі в цілому, та в Україні зокрема.

 

При цьому, український парламент звертається з проханням розглянути питання правових підстав перебування Російської Федерації у складі постійних членів Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй та провести термінове засідання Ради безпеки ООН щодо ескалації конфлікту на державних кордонах України.

 

У документі Ради міститься заклик до невідкладного застосування додаткових санкційних механізмів щодо Росії задля упередження подальшої ескалації конфлікту.

 

 

На минулому тижні стало відомо, що Держдума планує розглянути два проєкти постанов про звернення до Путіна з проханням визнати незалежність самопроголошених «республік» ОРДЛО.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, після закритої наради секретар РНБО Олексій Данілов запевнив, що Україна реагуватиме на дії Держдуми РФ після того, як буде рішення російського парламенту щодо ОРДЛО.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднено відповіді США і НАТО на вимоги Росії щодо гарантій безпеки.