РНБО не бачить ознак повномасштабного наступу РФ – Данілов

20:15, 14.02.2022
РНБО не бачить ознак повномасштабного наступу РФ – Данілов

Олексій Данілов відповів на запитання депутатів про стан безпеки та бойової готовності українського війська. (Фото Офісу президента)

Державне керівництво України не спостерігає ознак повномасштабного наступу на нашу країну з боку Росії. Водночас це не означає, що ситуація не може змінитися.

 

При цьому, Україна обов’язково відреагує на рішення Держдуми РФ щодо визнання суверенності терористичних «ДНР» та «ЛНР» у разі ухвалення такого рішення.

 

Як інформує Україна молода, про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив на брифінгу за підсумками закритої наради у понеділок ввечері.

 

Таємна нарада Ради нацбезпеки і оборони відбулася за участю керівництва Верховної Ради, представників депутатських фракцій і груп та голів профільних парламентських комітетів.

 

Водночас, співголів фракції "Опозиційна платформа – За життя" на нараді не було.

 

Пан Данілов розповів, що відповів на запитання депутатів про стан безпеки та бойової готовності українського війська на тлі новин про можливе вторгнення Росії в найближчі дні. І запевнив, що ризик початку повномасштабної війни Росії проти України в проміжку 15-17 лютого – дуже низький.

 

«Я кажу про повномасштабний наступ. Ми його, ще раз наголошу, на сьогодні не бачимо. Чи можуть бути якісь негаразди з боку РФ? Так, можуть. ... А те, що вони збираються визнавати... Ну, послухайте, ну, така країна, що ми можемо зараз з вами в Москві змінити думку цих людей? Вони загарбали Крим, вони розгорнули війну на території Донецької та Луганської областей, ви пам'ятаєте, як вони голосували за частину території Грузії, ви пам'ятаєте, що відбувається в Придністров'ї? Це їх завдання», - емоційно сказав секретар РНБО.

 

Він також обурився: «Але ми не розуміємо, як у ХХІ столітті, 22-й рік: інша країна каже, що ми вас будемо вбивати. Скажіть, будь ласка, що це таке?! Як це називати: геноцид, тероризм – як це називати?!».

 

За його словами, українська влада буде реагувати на порушення суверенітету й територіальної цілісності. Проте він прояснив, що Україна буде реагувати на таке порушення після відповідного ухвалення, а не заздалегідь.

 

Так само Україна реагуватиме і на дії Держдуми РФ після того, як буде рішення російського парламенту щодо ОРДЛО.

 

Олексій Данілов також заспокоїв, що Україна не планує закривати свій повітряний простір для авіакомпаній:

 

«Те, що стосується літаків. Давайте відразу поставимо крапки над “І”. Ми небо наше не закриваємо і закривати на сьогоднішній день не збираємось, і немає для цього тих чи інших підстав. Це перше. Те, що стосується сьогодні деяких компаній, які мають в лізингу літаки, і перестраховуються, перш за все це пов'язано з Нідерландами. Ви пам'ятаєте, коли РФ збила МН17 на території Донецької області, вони на сьогоднішній день перестраховуються. Ще раз наголошую — ми закривати це не будемо».

 

Голова ВР Руслан Стефанчук додав, що на закритій нараді порушували питання, які охороняються державною таємницею, але запевнив, що дискусії додали спокою й впевненості парламентарям у безпеці України

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок Держдума РФ розгляне два проєкти звернення до Володимира Путіна щодо офіційного визнання Росією «ДНР» та «ЛНР».