Кам’янець-Подільська фортеця: буревій пошкодив Лаську башту, фото

13:11, 06.08.2021
Кам’янець-Подільська фортеця: буревій пошкодив Лаську башту, фото

Буревій зірвав дах з Ласької башти Кам'янець-Подільської фортеці, який упав і розтрощив дах корпусу. (Фото з ФБ-сторінки Олександра Заремби)

Потужний буревій завдав чималої шкоди багатьом оселям Хмельниччини і історико-архітектурній перлині краю – Кам’янець-Подільській фортеці у четвер ввечері.

 

Зокрема, буревій зірвав дах з Ласької башти фортеці, який упав і розтрощив дах корпусу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє директор Кам'янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександр Заремба у п’ятницю.

 

"Зачепило фортецю. Буревій зірвав накриття башти Ласької. Дерев'яні конструкції накриття віднесли більше ніж на 25 метрів і кинуло на дах пристінного корпусу пошкодивши і його дах", - написав директор музею.

 

 

За його словами, вночі працівники фондів музею, сектору "Старий замок" та інших відділів евакуювали експонати, щоб уберегти їх від намокання.

 

Наразі адміністрація музею працює над ліквідацією наслідків негоди, додав Олександр Заремба.

 

 

 

У свою чергу рятувальники ДСНС повідомляють, що вночі на території Кам’янець-Подільського району спостерігалося різке погіршення погодних умов, що супроводжувалося сильними поривами вітру (понад 20 м/с) та заливним дощем.

 

Внаслідок негоди на території району було повалено більше сотні дерев, зірвано дахи з 5 будинків та приватних споруд, а також пошкоджено дах на південній брамі Кам’янець-Подільської фортеці.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ласька вежа – фортечна вежа Старого замку у місті Кам'янець-Подільський, збудована у другій половині XV століття з південної частини замкового муру, звідки наступали татари.

 

У XVI століття вежу реконструювали. Вона названа на честь архієпископа Яна Ласького, на чиї кошти відбувалась модернізація.