«Слуги народу» надумали скасувати штрафи за порушення закону про мову

14:18, 11.02.2021
«Слуги народу» надумали скасувати штрафи за порушення закону про мову

"Слуги" пропонують відкласти штрафи за порушення на 1,5 роки.

Народні депутати від "Слуги народу" пропонують скасувати або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову. Для цього вже зареєстрували 2 законопроєкти.

 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Громадянська спільнота "Мова об'єднує"

 

Автори законопроєкту №4638 хочуть вилучити із закону про мову пункти щодо штрафів. В ініціативі №4638-2 пропонують відкласти штрафи за порушення на 1,5 роки.

 

Все нібито для того, аби полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії.

 

Група нардепів 25 січня зареєструвала законопроєкт №4638. До цього причетні Максим Бужанський, Олександр Дубінський, Євгеній Шевченко, Євгеній Брагар, Олександр Качура, Данило Гетманцев тощо.

 

Ініціаторами проєкту №4638-2 стали Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Олександр Корнієнко тощо.

 

"Президентська партія розпочала безпрецедентну атаку на закон про мову. Після провалу спроб законсервувати російську мову в освіті, "слуги народу" вирішили зруйнувати механізм захисту права на отримання послуг державною мовою", - мовиться у повідомленні спільноти.

 

"Мова об’єднує" звернулась до президента Володимира Зеленського та партії "Слуга народу", аби ті відкликали законопроєкти.

 

Як повідомляла УМ, усі претенденти на посади в органах державної влади мають скласти іспит з української мови. Окрім того, майбутні посадовці повинні отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

16 січня 2021 року вся сфера обслуговування, а також державні установи мають перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.

 

Державні службовці та особи, які набувають громадянство України будуть зобов’язані складати іспит з української мови відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 
Для нардепів відповідний іспит наразі не буде обов'язковим.
 
 
У фракції партії «Слуга народу» підготували ефірні тези для депутатів, як саме вони мають коментувати журналістам норми закону про державну мову, згідно з якими сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Началось, бл*ть": київська касирка відмовилася говорити українською