Мовний закон: чиновники складатимуть іспит з української мови

15:14, 03.01.2021
Мовний закон: чиновники складатимуть іспит з української мови

Тарас Кремінь каже, що іспит на знання української мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу.

Державні службовці та особи, які набувають громадянство України будуть зобов’язані складати іспит з української мови відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

Йдеться, у першу чергу, про міністрів, керівників обласних і районних державних адміністрацій, державних підприємств і прокурорів.

 

Як повідомляє Україна молода, про це розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі каналу "Україна 24".

 

"Насамперед це (іспит на знання державної мови — ред.) стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу, - це будуть і міністри, і чиновники, керівники обласних державних, районних адміністрацій, держпідприємств, прокурори. Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії — це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави", - зауважив мовний омбудсмен.

 

За його словами, деякі категорії не складатимуть іспит у 2021 році.

 

"Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть, принаймні у 2021 році, можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури", - зазначив пан Кремінь.

 

Водночас Уповноважений із захисту державної мови висловив переконання, що "чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він складе або не складе екзамен, він повинен сказати про це".

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 25 квітня 2019 року. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість норм закону набула чинності з 16 липня 2019 року.

 

Нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав представникам бізнесу, що сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року, як це передбачено статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

У фракції партії «Слуга народу» підготували ефірні тези для депутатів, як саме вони мають коментувати журналістам норми закону про державну мову, згідно з якими сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року.

 

Окремо у тезах зазначається, що 21 грудня 28 депутатів від «Слуги народу» на чолі з Максимом Бужанським зареєстрували законопроект, який має скасувати штрафи за мову, проте його ще не розглядали комітети. У зв’язку з цим депутатам радять уникати коментарів щодо нього і щодо того, чи готова фракція його підтримувати.