«Началось, бл*ть»: касирка у Києві відмовимлася говорити українською

16:43, 10.02.2021
«Началось, бл*ть»: касирка у Києві відмовимлася говорити українською

Старшу касирку магазину звільнили.

В одному з супермаркетів Києва стався інцидент через мову обслуговування. На прохання покупців говорити українською, касирка відмовилася це робити і відреагувала лайкою.

 

За таку поведінку касирку вже покарали, а з усім персоналом провели виховні бесіди.

 

Трапилася ситуація ще 22 січня у Києві, але про це стало відомо назагал лише після повідомлення на фейсбук-сторінці "Рух за мову". У спільноті виклали скриншот посту користувачки Ганни Сокіл. Жінка поскаржилася на касирку, яка не захотіла обслуговувати її українською. Ба більше, та відповіла: "Началось, бля*ь".

 

Жінка позначила у дописі супермаркет і захотіла, аби керівництво розібралося і вжило заходів.

 

Новус скандал

 

Цей допис побачили працівники Novus і написали особисто Ганні, що учасників інциденту вже покарали: винесли догану і депреміювали. Старшу касирку магазину звільнили, а з усім персоналом провели бесіду.

 

Як повідомляла УМ, усі претенденти на посади в органах державної влади мають скласти іспит з української мови. Окрім того, майбутні посадовці повинні отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

16 січня 2021 року вся сфера обслуговування, а також державні установи мають перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.

 

Державні службовці та особи, які набувають громадянство України будуть зобов’язані складати іспит з української мови відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 
Для нардепів відповідний іспит наразі не буде обов'язковим.
 
 
У фракції партії «Слуга народу» підготували ефірні тези для депутатів, як саме вони мають коментувати журналістам норми закону про державну мову, згідно з якими сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року.