Кремінь готовий скласти іспит з української

10:17, 13.01.2021
Кремінь готовий скласти іспит з української

Кремінь зізнався, що і сам готовий скласти іспит з української.

Усі претенденти на посади в органах державної влади мають скласти іспит з української мови. Окрім того, майбутні посадовці повинні отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

 

Такі іспити є у кожній країні. Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів в інтерв'ю Укрінформу.

 

"Це абсолютно нормально, коли державний службовець, вступаючи на державну службу, має у своєму резюме інформацію про рівень володіння та серійні номери сертифікату державного зразка", -  наголосив Кремінь.

 

Окрім того, він зауважив, що люди, робота яких пов'язана з міжнародною діяльністю, мусять надати сертифікати про рівень володіння певними іноземними мовами.

 

Кремінь зізнався, що і сам готовий скласти іспит з української.

 

Як повідомляла «УМ», 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування, а також державні установи мають перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.

 

Державні службовці та особи, які набувають громадянство України будуть зобов’язані складати іспит з української мови відповідно до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 
Для нардепів відповідний іспит наразі не буде обов'язковим.
 
 
У фракції партії «Слуга народу» підготували ефірні тези для депутатів, як саме вони мають коментувати журналістам норми закону про державну мову, згідно з якими сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року.