Рада розглядає закон про продаж землі при заблокованій трибуні та президії

14:09, 06.02.2020
Рада розглядає закон про продаж землі при заблокованій трибуні та президії

Верховна Рада почала розглядати законопроэкт про продаж земель сільськогосподарського призначення у другому читанні.

 

Трансляція веедеться з Верховної Ради

 

“На ваш розгляд запропоновано законопроєкт №2178-10. Оскільки ваш покірний слуга не може вести засідання Верховної Ради, я передаю слово першому заступнику Голови Верховної Ради України для ведення засідання Верховної Ради Руслану Олексійовичу Стефанчуку”, - оголосив під час ранкового пленарного засідання спікер парламенту Дмитро Разумков.

 

Народні депутати від фракції "Батьківщина" і "Опозиційна платформа за життя" продовжують блокувати трибуну президію, але дають можливість виступити парламентаріям для обговорення законопроєкту.

 

Депутати озвучують свої правки з місця.

 

Між першим і другим читанням до нього внесли 4018 правок. Комітет підтримав лише 9 із них.

 

Як повідомиляла УМ,  у четвер у Верховній Раді Юлія Тимошенко зайняла робоче місце спікера парламенту Дмитра Разумкова, протестуючи проти розгляду закону про продаж землі.

 

Депутати від ОПЗЖ заблокували трибуну парламенту. Водночас депутати проголосували за продовження роботи Ради у четвер до 19:30.  

 

 Володимир Зеленський прийшов на засідання фракції "Слуга народу" і вмовляє народних депутатів голосувати за земельну реформу

 

Депутат Верховної Ради Микита Потураєв зі "Слуги народу" заявив, що фракція після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським погодилася голосувати за закон про землю.

 

Раніше Володимир Зеленський заявив, що винесе питання продажу сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум.

 

13 листопада парламент попередньо підтримав закон про ринок землі. Згідно з законопроєктом, ринок землі пропонують відкрити з 1 жовтня 2020 року. У проєкті встановили правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається купівля землі юрособами, бенефіціарними власниками яких є іноземці та особи без громадянства.

 

Нагадаємо, що відповідно до останніх опитувань групи «Рейтинг», 73% українців виступають проти скасування мораторію на продаж землі, водночас 70% підтримують надання фермерам права продавати та дарувати свої земельні паї, але виключно українцям та українським компаніям.

 

Зеленський вирішив провести референдум про продаж землі іноземцям.
 
 

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов представляв проєкт закону "Слуги народу" про скасування мораторію на продаж сільгоспземлі №2178-10 під крики "Ганьба!" і в оточенні противників такого закону.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 13 листопада збирав фракцію "Слуги народу" через питання ринку землі.

 

Зранку мітингувальники під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

«Європейська Солідарність» запропонувала розробити новий законопроєкт про землю.

 

13 Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за закон про продаж землі.