«Європейська Солідарність» пропонує розробити новий законопроєкт про землю

12:30, 13.11.2019
«Європейська Солідарність» пропонує розробити новий законопроєкт про землю

Законопроєкт, який пропонує президентська фракція «Слуга народу» про ринок землі, не відповідає інтересам українського суспільства і в такому вигляді не може бути ухвалений.

 

Про це під час промови з трибуни Верховної Ради заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

 

Вона наголосила, що фракція «Європейська Солідарність»  категорично проти, щоб доленосні для країни закони обговорювали за скороченою процедурою і приймали поспіхом.

 

«У законі, який сьогодні намагаються протягти «слуги», немає ключового – права українця купити землю. Так, він зможе продати свої паї, але купити він її не зможе. Адже не передбачено прозорого кадастру землі, немає такої позиції, як якість землі, а йде «зрівняйлівка» плодючих земель Черкащини, Полтавщини і складніших для обробки земель Херсонщини. Також не передбачено захисту землі для того, щоб люди, які обробляють землю, могли вкладати в землі. Крім того, не передбачено створення земельного банку. Насправді в запропонованих проєктах законів не почуто простого селянина і фермера», – наголосила політик.

 

Ірина Геращенко зауважила, що найкращий вихід із цієї ситуації – відкласти розгляд питання, сісти разом за круглий стіл і розробити такий законопроєкт, який об’єднає сесійну залу.

 

«Цей законопроєкт має захистити селянина, запровадити в Україні прозорий кадастр землі, має заборонити віддавати в одні руки 200 тисяч гектарів землі, адже це призведе до офіційного створення латифундистів в Україні, а не стане допомогою фермерам», – додала вона.

 

«Наша фракція пропонує сьогодні зняти це питання з розгляду, провести серйозну політичну і суспільну дискусію», – підсумувала Ірина Геращенко.   

 

Як повідомляла УМ, під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

Відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі. У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.