Прокуратура запросила для Гладковського арешт із заставою в 100 млн гривень (оновлено)

09:07, 19.10.2019
Прокуратура запросила для Гладковського арешт із заставою в 100 млн гривень (оновлено)

Прокуратура просить суд заарештувати колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковсковского з альтернативою застави в розмірі 100 млн гривень.

 

Про це прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Юрій Олефір сказав журналістам у перерві засідання, передає кореспондент LB.ua з місця події.

 

"У цьому випадку злочин не пов'язаний з насильством, тому ми зобов'язані орієнтувати суд на застосування як альтернативи запобіжного заходу у вигляді застави ... понад 49 тисяч прожиткових мінімумів. Це приблизно 100 млн гривень", - сказав прокурор.

 

Кореспондент повідомляє, що під будівлю Антикорупційного суду прийшли представники Національного корпусу. Вони кричать "Ганьба!" Охорону суду посилили.

 

Справа, щодо якої обирається запобіжний захід, об'єднує провадження про постачання транспортних засобів Міноборони та щодо неналежного декларування Гладковським, зазначив прокурор.

 

За його словами, збитки з постачання транспортних засобів становлять 10 млн 622 тис. 202 гривні.

 

Крім того, Олег Гладковський в декларації за 2016, 2017 і 2018 роки не вказав доходів своєї дружини за здачу в оренду майна елітної нерухомості в центрі столиці, а саме 54 тис. доларів за 2016 рік, 63 тис. доларів за 2017 рік і 47,5 тис. доларів за 2018 рік.

 

За словами прокурора, підозрюваний, використовуючи службове становище, сприяв внесенню змін до оборонного замовлення на постачання транспортних засобів виробництва компанії "Богдан", а також вніс завідомо неправдиві дані в декларації протягом декількох років.

 

При этом сам Олег Гладковский ранее отрицал, что является бенефициаром компании "Богдан-Моторс". По его словам, он работает в корпорации "Богдан", а это два разные юридические лица.

 

Гладковський спростував звинувачення і сказав, що жодного впливу на закупівлю транспортних засобів не було.

 

Його адвокат зазначив, що його підзахисний "вже понад пів року там (в РНБО - ред.) не працює, а контакти далі тривають в Міноборони".

 

Адвокат сказав, що експертиза про збитки була проведена за один день. "За один день таку експертизу провести неможливо. Такий обсяг матеріалів неможливо дослідити", - сказав він.

 

Стосовно майна дружини, за словами Гладковського, він і його сім'я не отримували коштів від оренди цієї квартири. Гладковський не знав, що людина, в розпорядженні якої було це майно, отримувала кошти від орендарів.

 

За словами адвоката, прокурор просить про арешт Олега Гладковського на три місяці, хоча згідно із законодавством можна тільки на два. Прокурор пояснив це технічною помилкою.

 

Як повідомляла УМ,  ввечері 18 жовтня суд почав обирати запобіжний захід Олегу Гладковському.

 

Його затримали 17 жовтня перед вильотом до Брюсселя у кримінальній справі про зловживання службовим становищем.

 

Гладковський назвав незаконним своє затримання та на знак протесту "проти свавілля правоохоронних органів оголосив голодування".

 

За його словами, жодних обмежень на виїзд за кордон ніколи не було. Повісток із викликами на допит чи проведення слідчих дій не надсилалось. Він стверджує, що весь час співпрацював із детективами НАБУ надаючи свідчення та необхідні пояснення.

 

Колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Олегу Гладковському повідомили про підозру.

 

Раніше ЗМІ повідомили, що перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський намагався вилетіти з України, його затримали.

 

Петро Порошенко вважає затримання Гладковського "феєричним видовищем" нової влади.

 

У корпорації “Богдан” зазначили, що Гладковський не мав наміру залишити Україну, а прямував на світову виставку автобусної техніки Bus world 2019, яка розпочинає свою роботу 18 жовтня у Брюсселі.

 

Як відомо, 25 лютого, журналісти проекту Bihus.info заявили, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито був учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі.
 
 
Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку розслідування Bihus.Info та попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.
 
 
У Державному концерні "Укроборонпром" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування журналістів про корупційні схеми за участі оточення президента Петра Порошенка. При цьому там підтвердили, що купують деталі у Росії. Концерн також усунув з посад двох директорів оборонних підприємств.
 
 
У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що частину деталей для військової техніки Україна дійсно отримує контрабандою з Росії.
 
 
4 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секратаря РНБО. Він також заявив, що РНБО ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію всіх контрактів державного концерну "Укроборонпром".
 
 
Замість Олега Гладковського до РНБО був призначений полковник ЗСУ Сергій Кривонос.
 
 
Сам Ігор Гладковський подав до суду на журналістів Bihus.info.

 

Невдовзі на підприємствах "Укоборонпрому" було відсторонено 25 керівників через корупцію.