Шокін заявляє про тиск з боку США у розслідуванні стосовно компанії Байдена

06:47, 03.10.2019
Шокін заявляє про тиск з боку США у розслідуванні стосовно компанії Байдена

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що був змушений припинити розслідування стосовно компанії "Бурісма", членом ради директорів якої був Хантер Байдена, син віце-президента США Джо Байдена під тиском з боку США.

 

Про це повідомляє телеканал Fox News.

 

Шокін спочатку 2019 року заявив адвокату американського президента Руді Джуліані, що розслідування було припинено "через страх перед Сполученими Штатами".

 

Згідно із записами Джуліані, які є в розпорядженні Fox News, "Шокін спробував продовжити розслідування, але в червні або липні 2015 року посол США Джеффрі Пайетт сказав йому, що розслідування має проводитися в білих рукавичках, що, за словами Шокіна, означало, що треба нічого не робити".

 

У записках також стверджувалося, що Шокіна сказали, що в процесі розслідування віце-президент розпорядився затримати надання американської допомоги Україні.

 

 

Як повідомляла УМ, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, в якій останній каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною» і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського.

 

Нагадаємо, в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера. У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.
 
 
Видання The Washington Post також повідомило, що Трамп нібито намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
 
При цьому глава МЗС України Вадим Пристайко запевнив, що президент США Дональд Трамп не тиснув на Володимира Зеленського під час телефонної розмови, яка стала об’єктом скандалу в США.
 
 
У свою чергу претендент на пост президента США від Демократичної партії Джозеф Байден вимагає оприлюднити розшифровку розмови Трампа із Зеленським.
 
 
Сам Трамп заперечує порушення закону під час розмови з Зеленським. Він також заявив, що розгляне можливість оприлюднення стенограми своєї розмови з президентом України Володимиром Зеленським.
 
 
Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського.

 

Нагадаємо, Віктор Шокін був генеральним прокурором України у 2015-2016 роках. У березні 2016 року Верховна Рада схвалила звільнення Шокіна, 3 квітня президент Порошенко звільнив його з посади генпрокурора.

 

Раніше ексгенпрокурор Віктор Шокін подав позов до вищого адміністративного суду, він вимагає скасувати постанову Верховної Ради та указ Президента про його звільнення. Однак, суд залишив позов без розгляду.