Трамп не проти оприлюднити розшифровку скандальної розмови із Зеленським

08:03, 23.09.2019
Трамп не проти оприлюднити розшифровку скандальної розмови із Зеленським

Дональд Трамп (фото з відкритих джерел)

Президент США Дональд Трамп розгляне можливість оприлюднення стенограми своєї розмови з президентом України Володимиром Зеленським.
 
Про це Трамп сказав журналістам у неділю, пише The Hill.
 
"Ми приймемо рішення про те, як оприлюднити її, ... показати те, про що йшлося", - сказав Трамп.
 
"Проблема в тому, що, коли ви розмовляєте з іноземними лідерами, ви не хочете, щоб іноземні лідери відчували, що їм не слід говорити відкрито. Те ж саме з американським президентом. Ви хочете, щоб вони могли висловлювати свою думку, знаючи, що кожне слово не буде публічно оприлюднено", - додав він.
 
Трамп повторив, що він буде "говорити" про оприлюднення деталей телефонної розмови і заявив, що знає, що багато людей слухають його телефонні дзвінки, включаючи "розвідників", але він дає їм дозвіл на це.
 
У свою чергу держсекретар США Майк Помпео заявив, що виступає проти опублікування стенограми розмови Трампа і Зеленського.
 
"Це особисті бесіди між світовими лідерами, і було б неправильно це робити, за винятком надзвичайних обставин", - заявив Помпео.
 
Трамп також заявив раніше, що не проти, щоб його адвокат Руді Джуліані свідчив в Конгресі про його роль в історії про розслідування в Україні справи газодобувної компанії Burisma, до ради директорів якої раніше входив Хантер Байден - син екс-віце-президента США Джо Байдена.
 
Як відомо, раніше в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера.
 
У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.
 
Видання The Washington Post повідомило, що упродовж минулого місяця Дональд Трамп мав розмову з одним зі світових лідерів, яка прямо стосувалася України.
 
Посилаючись на два анонімні джерела, газета твердить: упродовж липня в телефонній розмові з одним зі світових лідерів Дональд Трамп щось пообіцяв. І саме ця обіцянка настільки обурила співробітника спецслужби, який отримав доступ до змісту розмови президента, що той вирішив узяти на себе відповідальність, яка цілком імовірно коштуватиме йому кар’єри: написати донос на президента США.
 
Йшлося також про те, що Трамп нібито намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
Тим часом претендент на пост президента США від Демократичної партії Джозеф Байден вимагає оприлюднити розшифровку розмови Трампа із Зеленським.
 
А сам Трамп заперечує порушення закону під час розмови з Зеленським.