Трамп просив Зеленського залишити Луценка генпрокурором

18:42, 26.09.2019
Трамп просив Зеленського залишити Луценка генпрокурором

Президент США Дональд Трамп під час телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським у липні пропонував останньому залишити Юрія Луценка на посаді керівника ГПУ.


Про це йдеться у тексті скарги співробітника розвідки США з приводу розмови Трампа з Зеленським.

 

"Президент похвалив генерального прокурора України Юрія Луценка й запропонував панові Зеленському, щоб він залишив його на посаді", - сказано в документі.

 

Повідомляється, що Трамп похвалив Луценка за те, що той підіймав тему розслідування стосовно родини Джо Байдена.

 

Як зазначено у скарзі, "чиновники Білого дому, які надали цю інформацію, були глибоко стурбовані тим, що було сказано у телефонній розмові".

 

"Вони сказали мені, що з юристами Білого дому вже йде дискусія про те, як ставитися до цієї розмови, оскільки, за словами чиновників, існує ймовірність, що вони стали свідками того, як президент зловживав своїм службовим становищем у особистих цілях", - йдеться у скарзі.

 

Як повідомляла УМ, розсекречену скаргу інформатора про розмову Трампа і Зеленського можуть оприлюднити 26 вересня. 

 

Скаргу про тиск Дональда Трампа у розмові із Володимиром Зеленським було подано анонімно 12 серпня, а 19 вересня було остаточно підтверджено, що йшлося саме про розмову лідерів США та України.

 

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського

 

Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом.

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Раніше у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.