Суд переніс розгляд справи Едема Бекирова через погіршення його здоров'я

09:23, 16.08.2019
Суд переніс розгляд справи Едема Бекирова через погіршення його здоров'я

Засідання суду в окупованому Криму у справі українського активіста Едема Бекірова перенесли на 20 серпня, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

 

"Сьогодні "Верховний суд Республіки Крим" повинен був визначити, який саме місцевий суд розглядатиме кримінальну справу Едему Бекірова по суті - "Красноперекопський районний суд Республіки Крим" або "Центральний районний суд Сімферополя". Засідання ... перенесене на 14:00 20 серпня", - написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

 

За її словами, утримуваний в Сімферопольському СІЗО Бекіров повинен був брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, але через біль у спині не зміг перейти зі своєї камери до спеціально обладнаного приміщення.

 

Також омбудсмен зазначила, що "з тієї ж причини два дні тому Едем Бекіров не зустрівся зі своїм адвокатом".

 

Вона знову наголосила, що Бекіров може не витримати транспортування до Красноперекопська для розгляду судом кримінальної справи і закликала міжнародне співтовариство чинити тиск на Росію для порятунку життя активіста.

 

"Ще раз підкреслюю, що транспортування в Красноперекопськ Едем Бекіров через свій стан здоров'я може не витримати. Тільки тиск міжнародної спільноти на РФ може врятувати життя нашого громадянина", - підкреслила Денісова.

 

Як повідомила у Facebook український омбудсмен Людмила Денісова, захисники Бекірова надали всі необхідні для зміни запобіжного заходу на домашній арешт документи (щодо стану здоров’я, наявності житла на території Криму), однак тримання під вартою "вперто продовжують".

 

За її словами, тяжкохворому політв’язню не забезпечують відповідний медичний догляд і до нього не допускають незалежних лікарів.

 

Представниця з прав людини розповіла, що вже 15 серпня цей же "Верховний суд Республіки Крим" вирішуватиме, який місцевий суд має розглядати кримінальну справу по суті – "Красноперекопський районний суд Республіки Крим" чи "Центральний районний суд м. Сімферополя".

 

"Етапування до Красноперекопська Едем Бекіров у своєму стані здоров’я (І група інвалідності, критичний рівень цукру в крові, гіпертонія, запалення підшлункової, нестерпний біль у спині, трофічна виразка на лівій нозі) може не витримати. Він уже заявив про оголошення голодування, якщо рішення про його переміщення до ізолятора тимчасового тримання Красноперекопська буде прийняте", - зазначила вона. 

 

Нагадаємо, раніше ЄСПЛ зобов’язав Росію провести незалежний медогляд політв'язня Бекірова.
 
 
Як відомо, громадянин України, кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в'їзді до окупованого Росією Криму з боку пункту пропуску "Чонгар" 12 грудня 2018 року. 
 
 
13 грудня підконтрольний Кремлю Київський районний "суд" Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці. Росія підозрює Бекірова в зберіганні й передачі вибухових речовин і боєприпасів. Активісту закидають поширення і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.
 
 
Адвокат Бекірова повідомляв, що в політв’язня зберігається підвищений рівень цукру у крові та з'явились болі у серці, призначений після медогляду інсулін йому не допомагає.

 

Бекірова змушують свідчити проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, лідера кримських татар Мустафи Джемілєва і кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова нібито вони готували теракт в Криму