Ув"язнений активіст Бекіров заявив, що почне голодування в разі етапування

12:28, 02.08.2019
Ув"язнений активіст Бекіров заявив, що почне голодування в разі етапування

Український політв’язень Едем Бекіров, заарештований в анексованому Криму за сфабрикованими звинуваченнями, написав заяву, у якій оголосив про голодування і відмову приймати ліки у разі спроби його етапування в Красноперекопськ.

Про це  повідомляє Громадське, із постланням на допис Елеонори Бекірова на своїй сторінці у Facebook.

 

«233 дні з початку арешту звелися до жахливого рішення. Центральний районний суд Сімферополя виніс постанову про направлення кримінальної справи у Красноперекопський районний суд. Транспортування у Красноперекопськ і утримання в ІТТ та щоденні доставки до суду рівносильні болісній смерті», — написала вона.

 

У своїй заяві Бекіров наголосив, що з його захворюваннями, він не витримає цих переїздів і утримання в ІТТ. «Я усвідомлюю, що з моїми захворюваннями я не витримаю цих переїздів і утримання в ІТТ. Тому більш безболісною буде голодна смерть у СІЗО №1 Сімферополя. У зв'язку з чим я офіційно заявляю, що, в разі спроби транспортування у Красноперекопськ, я оголошую голодування», — йдеться в тексті заяви.

 

 

Європейський суд з прав людини зобов’язав уряд Росії провести незалежний медичний огляд кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

 

Нагадаємо, силовики РФ затримали кримського татарина Бекірова на адмінмежі з Кримом 12 грудня 2018 року. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що активіст їхав до Криму, аби відвідати матір та інших родичів. 13 грудня 2018 року окупаційний суд взяв під варту кримського татарина Бекірова. Окупаційна влада підозрює його у транспортуванні понад 10 кілограмів тротилу та 190 бойових патронів. Однокамерник Бекірова Руслан Трубач заявляв, що у нього вкрай важкий стан здоров’я, а адвокат сказав, що його підзахисному не надають медичної допомоги в СІЗО Криму.

 

15 січня Бекірова вивезли з СІЗО Сімферополя до лікарні для обстежень на два тижні. Слідчий запропонував Бекірову визнати провину в обмін на переведення під домашній арешт. Стан здоров’я політв'язня, в якого зокрема цукровий діабет, стабільно важкий. 7 червня Бекірова залишили під вартою на два місяці; 15 червня у ФСБ РФ повідомили про закінчення слідства у «справі» Бекірова.

 

Едем Бекіров 1961 року народження постійно проживає у Новоолексіївці Херсонської області. У січні йому провели операцію на серці, і він змушений приймати багато ліків. Під час затримання усі його ліки залишилися у водія в машині. Крім того, Бекіров має інвалідність.

 

Як повідомляла УМ, активіста Едема Бекірова змушують свідчити проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, лідера кримських татар Мустафи Джемілєва і кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова нібито вони готували теракт в Криму