Затриманого кримськотатарського активіста Едема Бекірова не переводять у медчастину

14:29, 21.12.2018
Затриманого кримськотатарського активіста Едема Бекірова не переводять у медчастину

Едем Бекіров був затриманий на в'їзді до анексованого Криму (фото: ТСН)

Адвокат і рідні Едема Бекірова, якого ФСБ Росії затримала на в'їзді до анексованого Криму, вимагають, щоб обвинуваченого у причетності до незаконного обігу зброї перевели в медико-санітарну частину. Бо після нещодавньої операції на серці у затриманого з цукровим діабетом й ампутованою через це захворювання ногою у СІЗО можуть виникнути фатальні обставини.

Нагадаємо, нещодавно кримськотатарському активістові, жителю Новоолексіївки Херсонської області Едему Бекірову, якого ФСБ 12 грудня затримала на в'їзді до анексованого Криму, висунуте офіційне звинувачення щодо незаконного обігу зброї. «Едему Бекірову пред'явили постанову про притягнення його як обвинуваченого. Нічого нового, в порівнянні з підозрою і матеріалами, які представила ФСБ для арешту, що були ще менш конкретизовані», – зазначив захисник Бекірова, адвокат Олексій Ладін.

Про наступні кроки захисту та перебіг подій він розповідає: «Два дні тому я був у нього в СІЗО. На той момент у нього закінчувались ліки і з 12 грудня йому жодного разу не зробили перев'язку. Один раз викликав лікар, опитав, хотіла оглянути ногу, але, так як не було перев’язочних матеріалів, то, звичайно, Едем Бекіров відмовився розбинтовувати ногу, тому що була б відкрита рана.

Позавчора йому передали запас медикаментів, який йому життєво необхідний і передали перев'язочні матеріали. Відповідно, наскільки мені відомо, тоді він самостійно зробив собі перев’язку в камері. Тим не менше його не переводять в медико-санітарну частину. Там, звісно, такі самі камери, але принаймні вони знаходяться ближче до лікарів, які можуть безпосередньо наглядати за пацієнтом. А Бекіров потребує постійного нагляду лікарів», – розповідає адвокат Олексій Ладін.

«Захист відправив заяви вже в усі інстанції: медико-санітарну частину, керівництву СІЗО, прокуратуру з нагляду за законністю дотримання прав,– говорить щодо дій захисту адвокат.«Тобто ми вимагаємо, щоб в першу чергу, його перевели в медико-санітарну частину, тоді щоб організували медекспертизу щодо наявності захворювань, які унеможливлюють його утримання в СІЗО. І після цього, якщо буде зроблено таке заключення, вирішуватимемо питання про зміну запобіжного заходу у зв'язку з неможливістю тримання під вартою за законом. Попередньо керівник медичної частини казав, що він цього тижня збере медичну комісію, але, на жаль, пішов на лікарняний і ніяку комісію з оцінки здоров'я Едема Бекірова не зібрали. У будь-якому випадку ми на цьому наполягатимемо. У Верховному суді Криму ми також наполягатимемо на зміні запобіжного заходу, тим паче в суді першої інстанції довідку про те, що Бекіров може перебувати під вартою, підписав лікар-психіатр. Не маючи перед собою анамнезу його хвороби, на довідці написали «протипоказань до перебування в СІЗО нема». Якщо це все не принесе результату, то єдине що залишається – звернення в Європейський Суд з прав людини з заявою про прийняття термінових заходів, тому що є реальна загроза життю людини»,– сказав Олексій Ладін.

Донька Елеонора Бекірова також розповіла про стан здоров'я незаконно затриманого батька: «Протягом 18 років батько знаходився по лікарнях.За ним має бути постійний догляд. Йомуампутували ногу і у нього цукровий діабет. Цього року зробили складну операцію на серці, де йому поставили чотири шунти. У день він має пити 16 таблеток, щоб підтримувати життєдіяльність», – зазначає Елеонора Бекірова.

«Операція на серці була дуже складна і йому було важко відійти від неї, була довго реабілітація.16 грудня у нього мав бути плановий огляд у лікаря. Він не може бути без медикаментів, перев’язок та інших процедур. Йому потрібні онколог, кардіолог. І перебування за гратами зараз означає смертний вирок. У нього ще й забрали милиці та протез»,– повідомила Елеонора Бекірова.

«Він переїхав в Крим, коли ще був маленьким»,–продовжує. «Це його Батьківщина. Батько завжди стояв на своєму. Казав, що Крим – це Україна і Батьківщина кримських татар. Батька звинувачують у тому, що він не робив, піддають знущанню і таким чином хочуть залякати увесь кримськотатарський народ», – підсумувала донька затриманого ФСБ Росії активіста.

26 грудня о 10 годині в Верховному суді Криму, окупованого РФ, відбудеться розгляд апеляційних скарг захисту на арешт Едема Бекірова.