Денисова закликає міжнародну спільноту не допустити подальшого тримання під вартою активіста Бекірова

11:03, 08.08.2019
Денисова закликає міжнародну спільноту не допустити подальшого тримання під вартою активіста Бекірова

 “Верховний суд Республіки Крим” розгляне рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою тяжкохворому громадянину України Едему Бекірову.

 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

 

"Подальше його утримання у місці несвободи, недопуск незалежного лікаря, відсутність адекватного лікування, ймовірне транспортування до Красноперекопська можуть мати фатальні наслідки для життя", - зазначила Денісова.

 

Вона наголосила, що рішення Європейського суду з прав людини, які зобов’язують уряд РФ негайно помістити Бекірова до лікарні і забезпечити йому належне обстеження та лікування, а також допустити незалежних лікарів, не виконуються.

 

"Численні звернення мої та адвокатів не дали очікуваних результатів. Закликаю повноважних представників міжнародної спільноти не допустити подальше утримання Едема Бекірова у місці несвободи та вжити заходів на виконання рішень Європейського суду з прав людини для порятунку життя людини", - зауважила український омбудсмен.

 

Нагадаємо, раніше ЄСПЛ зобов’язав Росію провести незалежний медогляд політв'язня Бекірова.
 
 
Як відомо, громадянин України, кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в'їзді до окупованого Росією Криму з боку пункту пропуску "Чонгар" 12 грудня 2018 року. 
 
 
13 грудня підконтрольний Кремлю Київський районний "суд" Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці. Росія підозрює Бекірова в зберіганні й передачі вибухових речовин і боєприпасів. Активісту закидають поширення і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.
 
 
Адвокат Бекірова повідомляв, що в політв’язня зберігається підвищений рівень цукру у крові та з'явились болі у серці, призначений після медогляду інсулін йому не допомагає.

 

Бекірова змушують свідчити проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, лідера кримських татар Мустафи Джемілєва і кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова нібито вони готували теракт в Криму