Бекірова змушують заявити, що лідери Меджлісу кримськотатарського народу готували теракт в Криму

14:32, 01.08.2019
Бекірова змушують заявити, що лідери Меджлісу кримськотатарського народу готували теракт в Криму

Заарештованого в Криму кримськотатарського активіста Едема Бекірова змушують свідчити проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, лідера кримських татар Мустафи Джемілєва і кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова нібито вони готували теракт в Криму. Про це Чубаров розповів журналістам у Києві 31 липня, повідомляє Радіо Свобода.

 

«Там ситуація дуже проста. Йому кажуть: Дай підтвердження про те, що тебе використали Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Ленур Іслямов, що вони готували терористичний акт в Криму – і все у тебе буде добре», – заявив Чубаров.

 

За його словами, Бекірову з інвалідністю першої групи поставлений ультиматум, ціна якого – людське життя. Чубаров також наголосив, що Росія не виконує жодної рекомендації Європейського суду з прав людини щодо здоров’я Бекірова, і його стан постійно погіршується.

 

 

23 липня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової через стан здоров’я Бекірова.

 

Російські слідчі відмовляються його шпиталізувати, попри рішення Європейського суду з прав людини. Адвокат Іслям Веліляєв повідомив 30 липня, що Бекіров збирається голодувати, якщо його справу відправлять для розгляду в місто Красноперекопськ на півночі анексованого Росією Криму.

 

Бекірова в анексованому Криму обвинувачують у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Він відкидає обвинувачення.

 

Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова російські силовики затримали на в’їзді в анексований Крим вранці 12 грудня 2018 року. Відомо, що він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова.

 

Як повідомляла УМ, у кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого незаконно утримують в Сімферопольському СІЗО, в чергове погіршився стан здоров'я.