Апеляційний суд Києва наклав арешт на Алею Героїв Небесної сотні

14:51, 21.06.2019
Апеляційний суд Києва наклав арешт на Алею Героїв Небесної сотні

(фото Громадське)

Апеляційний суд наклав арешт на територію столичної вулиці Інститутська, де розташована Алея Героїв Небесної сотні і ще тривають слідчі експерименти у справі Майдану.


Про це повідомляється в групі "Зберегти Інститутську" у Фкйсбук. 

 

Генеральна прокуратура оскаржила рішення Печерського суду Києва, який відмовився накладати арешт на ділянки вулиці, де ще тривають слідчі експерименти і якими вже користується Музей Революції Гідності, який зокрема почав проводити там будівельні роботи.

 

"На думку прокуратури, скасування арешту до завершення слідчих дій було незаконним. Додатковими аргументами було проведення робіт без погодження і клопотання потерпілих про проведення додаткових слідчих дій", — сказав у коментарі Громадському начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

 

 

На думку прокуратури, в ході судових засідань, зокрема щодо розстрілів Небесної сотні, з’являються нові обставини, які потрібно перевіряти шляхом додаткових або повторних слідчих експериментів.

 

Під час судового засідання 20 червня прокурор долучив до матеріалів справи заяву народного депутата Ігоря Луценка про кримінальне правопорушення, в якій наголошується, що Музей пошкодив пам’ятку архітектури, знімаючи бруківку на Алеї Героїв Небесної сотні.

 

Представники Національного музею Революції Гідності не з’явились на засідання, однак на одному з минулих засідань вони подали заяву, якою дозволили розглядати справу без них.

 

Зрештою судді наклали арешт на вказані прокуратурою ділянки. Рішення оскарженню не підлягає.

 

Адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська, коментуючи рішення після засідання, зазначила, що всупереч усім усним домовленостям, на території Інститутської почалися будівельні роботи, які спотворили місце злочину, скоєного щодо конкретних осіб.

 

"Я представляю інтереси потерпілих, серед яких всі письмово підтвердили, що хочуть, щоб до завершення всіх слідчих експериментів не було змін на Інститутській", — сказала Закревська.

 

Арешт на ділянку мають зняти після завершення слідчих дій.

 

Як повідомляла УМ, кілька десятків представників праворадикальної організації "С14" зруйнували паркан на вулиці Інститутській, яким було огороджено частину ділянки будівництва комплексу Героїв Небесної Сотні.

 

У Національному музеї Революції Гідності назвали знесення паркану погромом.

 

Для будівництва меморіалу Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві знімали бруківку, де тривають слідчі дії у справі про розстріли учасників Майдану.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив проти знищення старої бруківки при будівництві меморіалу Героїв Небесної сотні.

 
Голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що його відомство проти зняття бруківки на Інститутській, бо там ще не завершено слідчий експеримент.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Як відомо, раніше Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.