У музеї Революції Гідності назвали знесення паркану погромом

17:36, 19.05.2019
У музеї Революції Гідності назвали знесення паркану погромом

У Національному музеї Революції Гідності назвали знесення паркану на вулиці Інститутській у Києві представниками С14 на алеї Героїв Небесної Сотні погромом.

 

Про це йдеться в заяві музею

 

Там зазначили, що огорожа "є обов’язковим елементом на будівельному майданчику, окрім того вона убезпечувала демонтовану бруківку від розкрадання".

 

"Дивно, що аргументи "проти" з’явилися за понад рік після оприлюднення результатів конкурсу. Наша позиція: ми ніколи не ігнорували потреби слідства, якщо нас повідомляли про них. Ми ніколи не уникаємо спілкування", — йдеться у заяві.

 

У Нацмузеї закликали аналізувати, чи не перекручена чергова "сенсація".

 

"Поява Музею, спорудження меморіалу, наша діяльність зі збереження пам’яті та популяризації цінностей Майдану — реалізація запиту суспільства на таку установу і діяльність. Протиставляння Меморіалу слідству хибне і спекулятивне, і комусь дуже вигідне", — сказано у зверненні.

 

"Які б не були мотиви кожної зі сторін, ми не можемо дозволити дискредитувати пам’ять про Героїв Небесної Сотні та образ Майдану. Компроміс, якого ми хочемо досягнути, є компромісом не між Музеєм і протестувальниками, а між двома суспільними запитами. Відмова від появи Меморіалу на алеї чи силовий метод 18 травня не може бути цим компромісним рішенням", — підкреслили у Нацмузеї.  

 

Як повідомляла УМ, кілька десятків представників праворадикальної організації "С14" зруйнували паркан на вулиці Інститутській, яким було огороджено частину ділянки будівництва комплексу Героїв Небесної Сотні.

 

Для будівництва меморіалу Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві знімали бруківку, де тривають слідчі дії у справі про розстріли учасників Майдану.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив проти знищення старої бруківки при будівництві меморіалу Героїв Небесної сотні.

 
Голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що його відомство проти зняття бруківки на Інститутській, бо там ще не завершено слідчий експеримент.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Як відомо, раніше Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.