Бруківку на Інститутській знімати дозволила заступниця Юрія Луценка

10:12, 14.05.2019
Бруківку на Інститутській знімати дозволила заступниця Юрія Луценка

Слідчим потрібно провести ще дев'ять експериментів на Інститутській (фото: "Громадське")

Для будівництва меморіалу Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві знімають бруківку, де тривають слідчі дії у справі про розстріли учасників Майдану.
 
Голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що його відомство проти зняття бруківки на Інститутській, бо там ще не завершено слідчий експеримент.
 
За його словами, дозвіл на зняття бруківки дала заступник генерального прокурора Юрія Луценка Анжела Стрижевська. 
 
Головний слідчий у справах Майдану додав, що наразі готує лист до забудовника про зупинення робіт до завершення слідчих дій. 
 
Як розповів Горбатюк "Громадському", слідчий і прокурор не погоджували початку робіт на Інститутській, тоді як слідчі експерименти мають тривати ще не менше ніж два тижні.
 
"Стало відомо від музейників, що такий дозвіл надала заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська. Самого листа ми не бачили й наданий він без відома слідчого і прокурора, що є незаконним з ознаками втручання в діяльність слідчого і прокурора", - підкреслив Горбатюк.
 

 
Він додав, що на сьогоднішній день потрібно провести ще дев'ять слідчих експериментів. 
 
"Якщо проводити день у день, то на це підуть дев'ять днів. Якщо брати вихідні, то два тижні", - сказав Горбатюк.
 
Він пояснив, що необхідність у проведенні додаткових слідчих експериментів виникла після отримання даних під час судового розгляду.
 
"Ми написали у Музей Революції Гідності і компанії-підряднику з проханням припинити зняття бруківки, оскільки потрібен час для слідчих експериментів", - сказав Сергій Горбатюк.
 
Разом з тим, адвокат сімей Небесної сотні Євгенія Закревська в коментарі "Громадському" повідомила, що бруківку вже зняли безпосередньо з місця, яке раніше було встановлено як місце поранення одного з протестувальників.
 
У цій справі слідчого експерименту не завершено, а втручання будівельників робить його неможливим надалі, зазначила вона.
 
"Прямо на сьогодні, 13 травня, були заплановані слідчі експерименти в тій частині, де знімають бруківку... Весь минулий тиждень у нас тривали слідчі експерименти, і на цей тиждень теж були заплановані. Вони не те що не завершилися, вони безпосередньо в активній фазі зараз", - підкреслила адвокат.
 
За її словами, на Інститутській триває протистояння між представниками потерпілих і представниками музею.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Як відомо, раніше Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.