Луценко втрутився в скандал з меморіалом героїв Небесної сотні

11:19, 19.05.2019
Луценко втрутився в скандал з меморіалом героїв Небесної сотні

(фото: "Громадське")

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив проти знищення старої бруківки при будівництві меморіалу Героїв Небесної сотні.

 

Про це він написав у Фейсбук.

 

"Декілька днів вагався, чи писати про будівництво Меморіалу Небесній Сотні. Адже конкурс давно проведено і затверджено. Чесно кажучи, я не бачив цей проект в деталях. Вважав, що погодження фахівців Мінкультури і сімей Героїв означає, що з Меморіалом все гаразд", - зазначив Юрій Луценко.


Але згодом він побачив фото знищення бруківки, де лилася кров.

 

"Не можу не сказати: це не правильно", - написав Генеральний прокурор. 


"В будь- якій країні стараються максимально зберегти деталі місць героічних подій. А у нас навіщось міняють автентичну бруківку і дерева на новеньку плитку і заморські клени. Щойно побував на місці будівництва. Щось не так. Думаю, ще є час уточнити проект і зберегти місце геройських подій максимально таким, яке воно було в вогняні дні зими 2013/14. Це важливо багатьом. І рідним і учасникам подій", - вважає Лкценко.

 

Він також підкреслив, що це його приватна думка. 

 

Як повідомляла УМ, кілька десятків представників праворадикальної організації "С14" зруйнували паркан на вулиці Інститутській, яким було огороджено частину ділянки будівництва комплексу Героїв Небесної Сотні.

 

Для будівництва меморіалу Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві знімали бруківку, де тривають слідчі дії у справі про розстріли учасників Майдану.

 
Голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що його відомство проти зняття бруківки на Інститутській, бо там ще не завершено слідчий експеримент.
 
Зауважимо, за даними Генпрокуратури, в січні-лютому 2014 року в Києві загинули 78 учасників Майдану, понад 200 отримали вогнепальні поранення, і близько 1 тисячі протестувальників дістали інші травми різного ступеня тяжкості.
 
Як відомо, раніше Сергій Горбатюк звинуватив владу в недостатній підтримці слідства у справах Майдану.
 
У листопаді 2018 року Сергій Горбатюк повідомив, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.