Юлія Тимошенко хоче поміняти уряд не чекаючи виборів до Ради

13:41, 22.04.2019
Юлія Тимошенко хоче поміняти уряд не чекаючи виборів до Ради

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко вважає, що не варто "терпіти" діючий уряд ще півроку.
 
Про це вона заявила на погоджувальній раді 22 квітня, передає "Українська правда".
 
"Якщо в цього парламенту залишилась хоч крапля совісті, треба дати можливість сформувати новий уряд, який буде жити в абсолютно нових цілях і завданнях. Треба підставити плече новому керівнику держави, дати можливість здійснювати повноваження новому президентові абсолютно по новій концепції змін в Україні", - заявила Тимошенко.  
 
Вона також назвала перемогу на виборах Володимира Зеленського "шансом для України" - таким, як був після Помаранчевої революції та революції Гідності.
 
"Хочу привітати Україну з отриманням ще одного шансу на зміни. Ми добре пам’ятаємо, що такий шанс був отриманий Україною декілька разів - після Помаранчевої революції відкрилося вікно змінити все, але цей шанс  був бездарно і абсолютно злочинно втрачений. Другий раз люди вибороли собі таке право після революції Гідності. Цей шанс не просто був втрачений, він був ганебно і принизливо злитий свідомо. І зараз третій шанс, який люди собі здобули мирним шляхом", - вважає Тимошенко.
 

Вона додала, що "змінам і реформам" чинної влади "оцінку дав народ від сходу до заходу".
 
"75% людей чітко сказали, що все, що відбувалося 5 років, це було проти них", - сказала Тимошенко.
 
Наразі, за її словами, стоїть питання, як втілювати зміни, "бо люди не будуть чекати роками".
 
"Нам треба повернутися до спільної відповідальності за ті зміни. Якщо хтось буде злорадно за спиною нового президента стояти і чекати, поки він помилиться і провалить ці зміни, це буде абсолютно проти людей", - сказала лідер "Батьківщини".
 
Тому вона закликала свої колег у Верховній Раді "не перетворюватися у гирі на крилах змін".
 
"Треба негайно дати можливість новому президенту поміняти силовиків: генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони для того, щоб подивитися, чи новий президент має політичну волю за допомогою свої силовиків притягнути всіх представників діючої влади, які були замішані в корупції, до відповідальності. Це буде перший тест на зміни", - сказала Тимошенко. 
 
На її думку, треба розкрити "абсолютно всі можливості для змін і моніторити ці зміни".
 
"Треба стати невід'ємною частиною тієї команди, яка цих змін прагне і проводить. Нам треба піти з цієї політичної війни всім і почати час відновлення і розвитку. І так буде", - підсумувала Тимошенко.
 
Нагадаємо, напередодні виборів Юлія Тимошенко записала відео, у якому закликала українців не сваритися через вибори та незалежно від їх результатів спокійно жити далі. А перед дебатами Тимошенко записала відео для Порошенка та Зеленського, де першому порадила "тримати планку" та не ставати частиною "чужого шоу", а другому - не влаштовувати бої навколо посади президента і "нищити честь і гордість президентського статусу".
 

Нагадаємо, Володимир Зеленський перемагає в ІІ турі виборів з попереднім результатом 73,21% голосів. Петро Порошенко отримав 24,45%. Згідно з даними, який ввечері 21 квітня оголосив Національний екзит-пол, за Володимира Зеленського проголосували 73,2%, за чинного главу держави Петра Порошенка - 25,3% виборців.

 
Після оголошення результатів екзит-полу Володимир Зеленський пообіцяв, що не підведе українців. Також Зеленський розповів про свої перші кроки на посаді президента. Він зокрема заявив, що не бачить Юрія Луценка на посаді генпрокурора.
 
Зеленського вже привітали з перемогою посольство США в Україні, президент-утікач Віктор Янукович, глава УПЦ МП Онуфрій, канцлер Німеччини Ангела Меркель та політики в Росії.
 
При цьому в штабі Зеленського заявили, що обійдуться без привітань Януковича та пропагандистів з Росії і України.
 
У свою чергу президент Петро Порошенко привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах. Водночас він заявив, що з політики не піде. Він пообіцяв: "Наша команда буде захищати курс на членство в Євросоюзі та НАТО. Лише у цій організації ми можемо гарантувати безпеку України, можемо отримати надійний захист від Росії як від країни-агресора".
 
А перший заступник голови Верховної Ради та уповноважений президента з ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що вона з командою Петра Порошенка готова до роботи в опозиції.
 
Український соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна висловила думку, що перемога Зеленського - це вирок нинішній політиці в Україні.
 
Як відомо, 21 квітня в Україні пройшов ІІ тур виборів. Чинний президент України Петро Порошенко проголосував у ІІ турі виборів та закликав українців голосувати з розумом, щоб зберегти країну і національну стратегію.
 
Його опонент Володимир Зеленський проголосував, сказавши: має відчуття, що все буде добре. При цьому Зеленський порушив таємницю голосування і отримав за це штраф.
 
Другий президент України Леонід Кучма проголосував зі словами, що йому шкода мабутнього президента.
 
А третій, Віктор Ющенко, після голосування сказав: "Суттю мого життя є Україна. Суттю мого життя є свобода. Свобода схожа на сонце, помічаєш, коли втрачаєш, коли її немає...".
 
 
Нагадаємо, за результатами першого туру виборів, що відбувся 31 березня 2019 року, Володимир Зеленський лідирував з результатом 30,24%, за нього віддали голоси 5 713 825 українців. 

 

На другому місці фінішував чинний президент України Петро Порошенко, який набрав 15,95% або 3 014 538 голосів виборців.