Війна за правду про геноцид: переслідування науковців, кримінальні справи та рішення судів

16:41, 04.04.2024
Війна за правду про геноцид: переслідування науковців, кримінальні справи та рішення судів

Війна за правду про Голодомор-геноцид українців триває вже понад 90 років. (Архівне фото)

«Україна молода» продовжує журналістське розслідування, щодо діяльності «п’ятої колони» в Україні та переслідування науковців, які розкривають злочини кремля та  відновлюють  Українську історичну школу.
 
Після встановлення у 2021 р. новітніми дослідженнями та судовими експертизами страшних  наслідків злочину Голодомору-геноциду 1932 – 1933 рр., під час якого комуністичний режим знищив 10,5 мільйонів українців, «п’ята колона» та їх представники у владі розпочали війну з науковцями, які захищають національні інтереси України.
 
Активну участь у цьому взяли екс-міністр культури Олександр Ткаченко, його «куратор» зі знищення правди про геноцид Антон Дробович, окремі працівники  Інституту історії України: Генадій Боряк, Лариса Якубова та  Людмила Гриневич, а також  декан історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка Іван Патриляк.
 
Саме ці особи розгорнули у 2021 р. кампанію з дискредитації докторської дисертації Олесі Стасюк «Інститут уповноважених у здійсненні  Голодомору-геноциду 11932-1933 рр. в УСРР», адже ця робота розкриває злочинний механізм масового винищення (вбивств) українців,  знищує радянські міфи та усталені фрази про «померлих від голоду 3,5 млн селян», якими приховувалася правда про цей особливо тяжкий злочин. 
 
Успішний захист докторанткою своєї наукової  роботи  змусив «п’яту колону»  відкрити свої справжні  обличчя та розпочати війну у гуманітарній сфері  за збереження «кремлівських» наративів в суспільстві. 
 
Дві додаткові перевірки, проведені Міністерством освіти та науки України, встановили відсутність фальсифікацій, фабрикацій та академічного плагіату у дисертації з геноциду. 
 
 Саме після цього, «п’ята колона» на чолі з Г. Боряком, вступила в протиправну змову з головою Національного агентства з питань якості вищої освіти Андрієм Бутенком https://umoloda.kyiv.ua/number/0/196/177691.
 
Як встановлено судом, під час розгляду наукової роботи  члени НАЗЯВО вийшли за межі своїх повноважень, діяли протиправно та прийняли незаконне рішення https://umoloda.kyiv.ua/number/0/196/178804. Дивним виглядало прохання НАЗЯВО до суду  не розглядати позов від О. Стасюк, мотивуючи тим, що цей спір має приватно-правовий характер, а оцінка дослідження є їхньою приватною справою.   
 
З юридичної точки зору це не лише абсурдність, а й вказує на те, що створена структура діє поза межами Конституції та Законів України. 
 
1 квітня 2024 р. Апеляційний суд виніс рішення, яким вважає обґрунтованим висновок суду першої інстанції про протиправність та скасування рішення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, щодо докторської дисертації О. Стасюк з теми геноциду українців.   
 
Крім того, колегія суддів зазначила, що  суд першої інстанції вірно вважав, що у спірних правовідносинах Національним агентством і його Комітетом з питань етики не дотримано принципу верховенства права.  Доктору юридичних наук А. Бутенку такий принцип мабуть  не відомий, він працює за схемою «свій-чужий».  
 
Ознайомившись з документами, які стали підставою для створення НАЗЯВО, з’ясовано, що це нібито є  вимогою Євросоюзу.  Проте, в Євросоюзі такі структури існують на громадських засадах та не мають владно-розпорядчих функцій. Незрозуміло, чому народні обранці створили всупереч Конституції України, контролюючу структуру – НАЗЯВО, яка перебрала на себе регуляторні та контрольні функції Міністерства освіти та науки України, повністю замінило Вищу атестаційну комісію (ВАК) та Державну акредитаційну комісію (ДАК).
 
Крім того, члени НАЗЯВО незаконно проводять атестацію наукових програм в університетах та установах Національної академії наук України, вчиняють корупційні дії, отримуючи кошти з державних установ. Тобто, українське суспільство ввели в оману, з метою знищення української науки в цілому. Питання: хто конкретно стоїть за такими «колоніальними» махінаціями в Україні та за її межами? https://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/176108
 
Тепер зрозуміло, чому за 30 років незалежності всього 17 країн визнали Голодомор злочином геноциду українців, а за два роки війни  росії проти України – 19. Українці мають знати, що приховування, розмивання та заперечення злочину геноциду  здійснювалося «п’ятою колоною» в Україні за підтримки кремля. Саме  тому до цього часу не прийнято Закон про кримінальну відповідальність за заперечення злочину Голодомору-геноциду, незважаючи на вимоги українського  суспільства.
 
Війна за правду про Голодомор-геноцид українців триває вже понад 90 років. Сучасний розвиток історії України засвідчив, що отримання незалежності країною, це ще не перемога у глобальному розумінні.  Перемога – це коли написана правдива історія, а з гуманітарної сфери вичищені кремлівські наративи. Саме тому «п’ята колона» вдалася до незаконних звільнень та переслідувань науковців, які розкривають правду про злочини кремля.
 
До прикладу, екс-заступниця міністра культури Катерина Чуєва підробила документи, які стали підставою до незаконного звільнення генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду О. Стасюк з посади. Верховний Суд підтримав законне рішення  першої інстанції, яка скасувала протиправний наказ, а Державне бюро розслідувань  відкрило кримінальне провадження щодо цієї особи. 
 
Екс-міністр культури О. Ткаченко,  не зважаючи на рішення суду, повторно видав наказ про звільнення директорки. Під час розгляду справи, щодо скасування цього наказу, заступник начальника юридичного відділу міністерства Дмитро Яцишен подав до суду підроблений документ.  З цього приводу також відкрита кримінальна справа. 
 
Українці виборюють своє майбутнє не лише на полі бою. Не менш важливою є перемога у гуманітарній сфері. Ворог та «п’ята колона»  це розуміє і витрачає значні ресурси на ідеологічну складову у війні проти України.   
 
Завершуючи статтю, хотілося б згадати слова  великого українця Тараса Шевченка:  «Борітеся -  поборете!  Вам Бог помагає! За Вас правда, за вас слава. І Воля святая!» 
 
Олена МИХАЙЛІВСЬКА