«Реконструкція» Херсонеса Таврійського: окупанти зводять новий амфітеатр, фото

11:49, 10.08.2023
«Реконструкція» Херсонеса Таврійського: окупанти зводять новий амфітеатр, фото

Спаплюжений "реконструкцією" російських військових будівельників "Херсонес Таврійський". (Фото: Спілка археологів України)

На території "Херсонеса Таврійського"  в тимчасово окупованому Криму військові будівельники окупаційної армії зводять новий амфітеатр.

 

Як інформує УМ, про це повідомила у Фейсбуці Спілка археологів України.

 

Ці дії здійснюють підлеглі Військово-будівельного комплексу Міноборони росії (ВБК).

 

Вони продовжують будівельні роботи по створенню так званого історико-археологічного парку "Херсонес Таврійський" та руйнуванню культурного та археологічного ландшафту.

 

Зовнішній вигляд усіх будівель відповідатиме загальній імперській концепції: псевдовізантійська стилістика в «новому» прочитанні, з використанням «сучасних» технологій і матеріалів.

 

 

Проєкт курує Патріарша рада з культури, роботи ведуться за дорученням президента росії, за фінансової та організаційної підтримки фонду "Моя історія".

 

Дещо раніше російські окупанти розграбували музей-заповідник “Херсонес Таврійський” і вивезли артефакти Візантійського періоду до росії.

 

 

Варто зауважити, що Херсоне́с Таврі́йський (у перекладі з дав.-гр. Χερσόνησος — ἡ χερσόνησος (ге¯ херсо́не¯сос) означає «півострів», за візантійського часу — Херсон, у давньоруських джерелах — Корсунь) — античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму (Севастопольська міськрада).

 

23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були включені до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

 

Як повідомляла УМ, російські археологи та колаборанти проводять в окупованому Криму розкопки і  шукають докази  того, що давнє грецьке місто Херсонес нібито належить до "руського міра"