На розкопках у Херсонесі окупанти затято шукають «російський слід»

16:27, 19.07.2023
На розкопках у Херсонесі окупанти затято шукають «російський слід»

У Криму російські археологи проводять незаконні розкопки в Херсонесі (Фото з відкритих джерел)

Російські археологи та колаборанти проводять в окупованому Криму розкопки і  шукають докази, які стверджували би, що давнє грецьке місто Херсонес належить до "руського міра". 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Центру національного спротиву.

 

«На тимчасово окупованому півострові Крим тривають розкопки української пам’ятки національного значення на місці стародавнього грецького міста Херсонес. Розкопки здійснюють російські археологи та місцеві колаборанти під наглядом військових. Основне завдання, яке стоїть перед розкрадачами історичної пам’ятки, – довести "приналежність міста до Росії», – йдеться у повідомленні. 

 

За інформацією Спротиву, окупанти хочуть довести, що Херсонес насправді заселяли слов’яни й називалось місто Корсунь. 

 

Надалі, як припускає ЦНС, російська пропаганда "проведе лінію" до Київської Русі, спадкоємицею якої себе вважає.

 

Це нібито дозволить окупантам не лише "обґрунтувати своє право на півострів", а й нівелювати історію кримських татар як "незначний етап в історії Криму". 

 

Російські історики можуть вдатися до свідомого знищення грецького спадку. ЦНС повідомляє, що до РФ вивозяться безліч артефактів і триває планомірне пограбування та знищення пам’ятки. 

 

Спротив наголошує, що під час Другої світової війні нацисти також проводили розкопки на півострові, шукаючи докази того, що Крим є німецькою землею.

 

Як повідомляла УМ, російські  окупанти виставили у окупованому Криму експонати, викрадені з історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», що під Мелітополем на Запоріжжі. Виставку із 120 археологічними артефактами з музею «Кам’яна Могила» загарбники відкрили у кримському музеї-заповіднику «Херсонес Таврійський».