Міжнародне визнання геноциду: у Північній Македонії українські вчені розповіли про Голодомор та сучасні злочини росії

18:15, 20.06.2023
Міжнародне визнання геноциду: у Північній Македонії українські вчені розповіли про Голодомор та сучасні злочини росії

У Скоп’є відбулися просвітницькі заходи, спрямовані на підвищення обізнаності про злочини кремля – як 90-років тому, так зараз.

У Скоп’є українські історики розповіли про те, як кремль намагався знищити українців 90 років тому, і як робить це зараз. Несподівано проти донесення правди про геноцид виступив голова Українського інституту національної пам’яті.

 

Північна Македонія найближчим часом може доєднатися до країн, які визнають Голодомор 1932-1933 років геноцидом Українського народу. 8 і 9 червня у столиці країни Скоп’є відбулися просвітницькі заходи, спрямовані на підвищення обізнаності про злочини кремля – як 90-річної давнини, так і ті, які скоюють проти українців зараз.

 

Так, у четвер, 8 червня, українські науковці провели відкриту лекцію на філософському факультеті провідного македонського Університету Святих Кирила та Мефодія у Скоп’є. Лекторами були відомі вчені – дослідники Голодомору-геноциду – голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, завідувач кафедри світового українства, доктор історичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Володимир Сергійчук і голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців, доктор історичних наук Олеся Стасюк. Відкрив захід декан філософського факультету Університету у Скоп’є професор Ратко Дуєв. Він наголосив на важливості теми та необхідності її всебічного обговорення та висвітлення.

 

Своєю чергою, Надзвичайна та Повноважна Посол України у Північній Македонії Лариса Дір у своєму виступі згадала про нещодавній злочин росії проти людяності – підрив греблі Каховської ГЕС, який призвів до загибелі людей, знищення екосистеми та економіки півдня України. Дипломат наголосила, що масштаби вчинених злочинів кремля збільшуються. “Вчинення геноциду і екоциду – це сутність кремлівського режиму. рф проводить масштабні дезінформаційні кампанії з метою приховати злочини, розраховує на страх і на атмосферу байдужості.

 

Для України зараз підтримка з боку держав, які визнають дії рф, які вчиняються на території України, геноцидом, не менш важлива, ніж допомога зброєю та засобами протиповітряної оборони. Також важливо визнати Голодомор геноцидом Українського народу”, – заявила Лариса Дір.

 

                                                      Посол України в Північній Македонії Лариса Дір. Фото: CivilMedia

 

9 червня за підтримки Посольства України захід, присвячений пам’яті про Голодомор-геноцид українців, відбувся в Музеї боротьби за незалежність Македонії. Участь у ньому, крім українських вчених і представників амбасади, взяли провідні македонські політики, журналісти та громадські діячі. Цей захід також проводив місток між злочинами 1932-1933 років та 2022-2023 років. Головною темою заходу  було донесення правди про   злочини кремлівського режиму та знищення українських дітей: під час Голодомору-геноциду та збройної агресії росії, що триває з 2014 року.

 

Урочисто відкрила захід учениця 5-го класу Людмила Логацька з Громади українців у Північній Македонії імені Лесі Українки, що виконала Гімн України на скрипці. У Музеї  Посольством України було відкрито виставки, присвячену Голодомору в Україні “Україна пам’ятає, світ визнає”, «Страчені голодом: невідомий геноцид українців».

 

 

У листопаді торік виставку  “Україна пам’ятає, світ визнає» організували у приміщенні Собранія (Парламенту) Північної Македонії. Тож македонські парламентарі добре обізнані з історією сталінського геноциду. Депутати взяли участь і у заході в Музеї боротьби за незалежність Македонії. Так, лідер Ліберально-демократичної партії Моніка Зайкова у своєму виступі наголосила, що зараз в Україні триває геноцид саме тому, що попередні злочини проти українців не були покарані. “Нічого не змінилося, крім імені диктатора та методів вбивства. Спочатку був Сталін, диктатор країни, яка тоді називалася Совєцький Союз, через 90 років нинішній диктатор тієї ж країни, яка зараз називається росія, діє з тією ж метою: підкорити Україну або знищити її”, – зазначила політик. Моніка Зайкова також зауважила, що Північна Македонія має послідувати прикладу інших країн і Європарламенту, та долучитися до визнання Голодомору актом геноциду.

 

                      Депутат Парламенту Північної Македонії, лідер ЛДП Моніка Зайкова. Фото: CivilMedia

 

Український дослідник Голодомору- геноциду Володимир Сергійчук у своєму виступі навів докази того, що комуністичний  режиму у 1932-1933 роках  вчинив геноцид та  знищив 10,5 мільйонів українців. Про це свідчать численні факти масових депортацій українців, засудження та розстріли, а також створення штучного голоду, заселення спустошених українських територій неукраїнцями.  Історик також навів дані про знищення  в Україні внаслідок Голодомору-геноциду понад 4 млн дітей. Ці цифри, з-поміж іншого, підтверджують шкільні журнали, які збереглися з тих років, де зафіксоване різке зменшення кількості учнів – подекуди вдвічі-втричі.

 

                                                                          Професор Володимир Сергійчук. Фото: CivilMedia

 

Свій виступ українська вчена Олеся Стасюк розпочала з тези «Непокаране зло завжди повертається», розкрила причини та наслідки масових штучних голодів 1921-1923, 1946-1947 рр.  і  Голодомору-геноциду 1932-1933 років, під час якого комуністичний режим знищив 10,5 мільйонів українців.

 

Декан філософського факультету Університету у Скоп’є професор Ратко Дуєв  (справа),  доктор історичних наук Олеся Стасюк (посередині). Фото: CivilMedia

 

Значна частина виступу була присвячена і сучасному геноциду, який росія вчиняє в Україні. Історик наголосила, що  Україна стоїть на захисті Європейських країн та демократичних  цінностей.

 

 Виставка “Україна пам’ятає, світ визнає” у Музеї боротьби за незалежність Македонії. Фото: CivilMedia

 

Олеся Стасюк додала, що кремль тисне та шантажує демократичні країни з метою невизнання  Голодомору-геноциду українців, а також  намагається контролювати історію та недопустити розкриття вчинених злочинів.

 

Під час заходу виступили заступник омбудсмена Північної Македонії Йован Андоновський, директор Музею боротьби за незалежність Даніела Ніколова, македонська журналістка та військова кореспондентка Крістіна Атовська, яка три місяці перебувала у зоні бойових дій в Україні та створила фільм “Колискові сирени”, за що під час заходу їй вручили відзнаку Міністерства оборони України “За сприяння ЗСУ”.

 

Головний редактор видання CivilMedia, президент правозахисної організації CIVIL Джабір Дерала – автор книги “Україна: Рік героїзму” – у своєму виступі наголосив, що македонський парламент має визнати Голодомор 1932-1933 років і сьогоднішні дії рф геноцидом українського народу.

 

                                Вручення відзнаки македонській журналістці Крістіні Атовській. Фото: CivilMedia

 

                                                              Президент організації CIVIL Джабір Дерала. Фото: CivilMedia

 

Просвітницькі заходи проведені  8 – 9 червня мали позитивний резонанс у Північній Македонії, про що свідчить ціла низка публікацій у македонських ЗМІ.

 

Водночас, в Україні, як не дивно, знайшлися противники міжнародного визнання Голодомору-геноциду. Так, під повідомленням про подію на сторінці у Facebook Посольства України у Північній Македонії,  голова Українського інституту національної пам’яті – установи, головним завданням якої є популяризація правди про історію України, у тому числі, за кордоном, – Антон Дробович назвав учасників заходів у Північній Македонії “експертами” в лапках, заявивши про “дискредитацію” теми Голодомору-геноциду та звернувся з цього приводу до міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, радниці з комунікацій МЗС України Марини Дадінової та (чомусь) до Міністерства охорони здоров’я України.

 

Мета таких дій голови УІНП є добре зрозумілою –  не дати можливості українським вченим донести правду про геноцид демократичному світу, про масштаби та наслідки вчиненого злочину, у тому числі і чисельність знищених українців. Зрозуміло, що А. Дробович намагається зірвати визнання в Північній Македонії. Виникає одне питання хто є «кукловодом» Дробовича?

 

                                                           Пост у Facebook директора УІНП Антона Дробовича

 

Заяви Голови УІНП А. Дробовича про те, що непотрібно досліджувати втрати українська нації, мотивуючи тим, що світ перестане визнавати  Голодомор геноцидом – є маніпуляціями, запереченням  злочину кремля, порушенням Закону про Голодомор, а також перешкоджанням визнанню Голодомору злочином вчиненого проти українців.

 

Нагадаємо, що після початку повномасштабної агресії росії проти України дедалі більше країн світу визнають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців. Так, за 30 років незалежності цей злочин визнало всього 16 країн світу: Естонія, Австралія, Канада, Угорщина, Ватикан, Литва, Грузія, Польща, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія, Мексика, Латвія, Португалія, США.

 

У 2006 році прийнятий Закон України «Про Голодомор у1932-1933 років в Україні». За останні півтора року (2022-2023 рр.) відповідні рішення ухвалили ще 15 держав світу: Чехія, Бразилія, Румунія, Ірландія, Молдова, Німеччина, Австрія, Болгарія, Бельгія, Ісландія, Франція, Словенія, Великобританія, Люксембург, Хорватія включно з Україною. 15 грудня 2022 року Європейський парламент визнав Голодомору геноцидом Українського народу.

 

На сьогоднішній день 32 країни світу визнали злочин геноциду,  вчинений комуністичний тоталітарним  режимом.