У Нідерландах історик з металошукачем знайшов давній скарб

17:13, 13.03.2023
У Нідерландах історик з металошукачем знайшов давній скарб

Кілька предметів із золота часів Середньовіччя було знайдено у Нідерландах (rmo.nl)

У Нідерландах було знайдено середньовічний скарб із золотих прикрас та срібних монет. Серед знайдених предметів чотири золоті сережки, дві смужки сусального золота та 39 срібних монет.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Національний музей старожитностей.

 

Вказано, що скарб виявив історик Лоренцо Рюйтер за допомогою металошукача у невеликому місті Хогвауд ще у 2021 році. Знахідку тримали у секреті, доки експерти музею вивчали її. Серед знайдених предметів чотири золоті сережки, дві смужки сусального золота та 39 срібних монет.

 

Одна із монет датується 1250 роком. На думку вчених, саме тоді предмети були закопані. Однак до цього моменту прикрасам вже було щонайменше 200 років і вони були «дорогим та заповітним надбанням».

 

 

Музей зазначає, що знайти в Нідерландах середньовічні прикраси із золота – це велика рідкість. Наразі не вдалося з'ясувати, чому артефакти були закопані. Але в середині XIII століття Хогвауд був в епіцентрі збройного протистояння Західної Фрісландії та Голландії.

 

Також зазначається, що знахідка належить Рюйтеру, але поки що буде виставлена в Музеї старожитностей, оскільки має національне значення.

 

Нагадаємо, в Ізраїлі знайшли золоті монети, яким близько 1,4 тисячі років. Імовірно, візантійські соліди та інші монети були залишені при захопленні цієї території династією Омейядів.

 

Відомо, що раніше мешканець Данії випадково виявив близько кілограма старовинного золота.  Виявилося, що це – один із найбільших скарбів в історії країни.

 

Як повідомляла УМ, кам´яні голови грецьких богів та майже цілу статую знайшли археологи під час розкопок стародавнього міста Айзаной, розташованого на території сучасного турецького міста Чавдархісар.

 

Йдеться про локацію в районі римських мостів, які перетинають потік Пенкалас, притоку річки Риндакос.