На розкопках міста Айзаной у Туреччині знайшли унікальні кам'яні голови античних богів

09:10, 01.01.2023
На розкопках міста Айзаной у Туреччині знайшли унікальні кам'яні голови античних богів

Археологи знайшли кам'яні голови статуй грецьких богів. (Kütahya Dumlupınar University)

Кам'яні голови грецьких богів та майже цілу статую знайшли археологи під час розкопок стародавнього міста Айзаной, розташованого на території сучасного турецького міста Чавдархісар.

 

Йдеться про локацію в районі римських мостів, які перетинають потік Пенкалас, притоку річки Риндакос.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Heritage Daily.

 

Зазначається, що унікальні знахідки виявили археологи з Університету Кютахья Думлупинар (Kütahya Dumlupınar University).

 

Зокрема, археологи знайшли кам'яні голови статуй грецьких богів: Ерос – бог кохання і сексу, Діоніс – бог збору винограду, виноробства, садів і плодів, рослинності, родючості, божевілля, ритуального божевілля, релігійного екстазу, свята, і театру, Геракл – божественний герой у грецькій міфології та син Зевса й Алкмени, і кілька інших богів із грецького пантеону.

 

Команда також виявила майже повну статую, не вистачало лише половини п'єдесталу та однієї ноги. Статуя має понад 2 метри у висоту і зображує чоловічу фігуру, хоча команда ще не оголосила, чи представляє вона важливу фігуру з Айзаноя, чи легендарного героя або бога.

 

 

«Під час сезону розкопок 2022 року ми виявили багато блоків, що належать до мосту. Крім того, ми натрапили на сонячний годинник і багато фрагментів мармурової скульптури», – сказав професор, доктор Гьохан Кошкун з Університету Кютахья Думлупинар, коментуючи результати розкопок.

 

До речі, рік тому, в 2021 році в безпосередній близькості від останнього відкриття також виявили кам'яні голови Афродіти і Діоніса. А у 2020 році археологи знайшли безголову статую Геракла.

 

Античне місто Айзаной було засноване як фрігійське місто на західній частині Фрігійського царства. Протягом елліністичного періоду місто чергувалося між гегемонією Пергамського та Віфінського королівств, а потім потрапило під контроль Риму в 133 році до нашої ери.

 

Його монументальні будівлі датуються ранньою імперією до ІІІ століття нашої ери, періоду, коли Айзаной був важливим політичним та економічним центром у римській провінції Фрігія Пакатіана.

 

Після VIIстоліття нашої ери Айзаной занепав, а деякі будівлі на храмовому пагорбі були перетворені в період сельджуків (1040 і 1157 рр. н. е.) на цитадель Чавдар (яким називається недавнє поселення Чавдархісар).

 

Як повідомляла «УМ», ізраїльські вчені дослідили 2000-літню печеру і заявили, що у ній може бути похована «повитуха Ісуса» Саломея. У печері, яка була місцем паломництва ранніх християн, було знайдено нові артефакти та різьблення.