Вулиця Андрія Мельника: у Києві дерусифікували топонім на честь лідера ОУН

08:46, 03.03.2023
Вулиця Андрія Мельника: у Києві дерусифікували топонім на честь лідера ОУН

За дерусифікацію чотирьох вулиць проголосувала більшість депутатів Київради. (Фото Київради)

Київська міська рада перейменувала ще чотири міські об’єкти, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами.

 

За відповідні рішення в рамках дерусифікації проголосувала більшість депутатів у четвер, 2 березня, ввечері.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіційний портал Києва.

 

Зокрема, у Солом’янському районі столиці перейменовано вулицю Генерала Тупікова на вулицю Андрія Мельника – полковника Армії УНР, лідера Організації українських націоналістів (мельниківців).

 

Тоді як у Шевченківському районі вулицю Тургенєвську перейменовано на вулицю Олександра Кониського - автора духовного гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

 

А провулок Герцена відтепер називається провулок Бабин Яр.

 

В Оболонському районі дерусифіковано вулицю Аляб’єва – тепер це вулиця Гулаків-Артемовських, яку названо на честь родини визначних українських діячів ХІХ століття.

 

За словами заступника міського голови – секретаря Київради Володимира Бондаренка, у столиці міська влада спільно з громадськістю вже другий рік поспіль активно провадить процес деколонізації та дерусифікації міської топоніміки.

 

«Цей процес не може відбуватись без урахувань громадської думки, тому міська влада попередньо зібрала пропозиції, а потім провела рейтингове електронне голосування щодо перейменувань міських об’єктів. Мешканці зробили свій вибір, і на основі цих результатів депутатський корпус Київської міської ради приймає рішення.

 

Спільно ми позбуваємось назв вулиць, провулків, узвозів, проспектів та площ, які нам примусово нав’язала радянська влада. Київ – це столиця держави Україна, а не частина так званого великого СРСР. У місті-герої Києві не має бути топонімів, які возвеличують російську імперію та тоталітаристський режим», – наголосив пан  Бондаренко.

 

Як повідомляла «УМ», днями вулиці Олексія Терьохіна у Подільському районі Києва повернули історичну назву - Троїцько-Кирилівська.

 

А у Шевченківському районі вулицю Багговутівську перейменовано на вулицю Загорівську – на честь історичної місцевості Києва Загорівщина.