Дерусифікація: одесити проголосували за демонтаж пам’ятника Катерині ІІ

12:47, 05.11.2022
Дерусифікація: одесити проголосували за демонтаж пам’ятника Катерині ІІ

Більшість одеситів підтримали ідею демонтажу пам’ятника з Катерининської площі. (omr.gov.ua)

Одеська міськрада повідомляє про завершення голосування, на якому більшість містян підтримали демонтаж скандального імперського пам’ятника цариці Катерині ІІ, відомого також як «Засновники Одеси».

 

Як інформує Україна молода, про результати голосування повідомляють Одеська міськрада та мер міста Геннадій Труханов у соцмережах в суботу.

 

«Завершено процедуру підбивання підсумків голосування присвяченого подальшій долі пам’ятника "Засновникам Одеси (Катерині II)", яке відбувалось на платформі "Соціально активний громадянин".

 

Більшість одеситів, що проголосували, підтримали ідею демонтажу пам’ятника з Катерининської площі», - інформують у мерії.

 

Зазначається, що наступний крок – винесення питання на найближчу сесію міської ради.

 

Тоді як міський голова Труханов написав:

 

«Переконаний, що результати вільного голосування на платформі "Соціально активний громадянин" будуть враховані депутатами міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення. Особисто я голосуватиму "За" демонтаж пам'ятника та перенесення його до парку Імперського та Радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців тому.

 

Найближчим часом у цьому питанні буде поставлено остаточну крапку - у рамках загальноприйнятих демократичних норм і чинного українського законодавства».

 

Як повідомляла «УМ», Президент Зеленський звернувся до міської ради Одеси з проханням розглянути пропозицію про знесення пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ.

 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловився за демонтаж пам'ятника Катерині ІІ, але рішенню міністерства має передувати звернення одеських депутатів.

 

Міський голова Одеси Геннадій Труханов ще у серпні заявив, що виступає проти знесення пам'ятника Катерині II.

 

Російський диктатор путін нещодавно висміяв невдалі спроби знести пам'ятник Катерині ІІ в Одесі, після чого для української влади це стало справою принципу.