Заяви путіна про пам’ятник Катерині ІІ в Одесі спонукають владу до «рішучих дій» - Братчук

14:11, 28.10.2022
Заяви путіна про пам’ятник Катерині ІІ в Одесі спонукають владу до «рішучих дій» - Братчук

Монумент називається пам’ятником засновникам Одеси, а не Катерині як такій – хоча саме вона увінчує його зверху. (Фото з відкритих джерел)

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук вважає, що заяви президента росії путіна про пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ в центрі міста  спонукають місцеву владу до «більш рішучих дій».

 

Як інформує Україна молода, про це пан Братчук сказав, відповідаючи на питання щодо перспективи знесення пам’ятника в ефірі національного телемарафону, передає Радіо Свобода в п’ятницю.

 

«Тут треба подякувати, звичайно, з деякою іронією, тому чудовиську, що вчора виступало десь там на Валдаї (путіну – ред.). Він остаточно, мені здається, в цьому питанні поставив крапку, якщо хтось ще сумнівався.

 

Пам’ятаємо цю цитату: «радикальні націоналісти не можуть навіть зняти Катерину, яка заснувала – ну бреше, як зазвичай – Одесу»… Думаю, він спонукав до більш рішучих дій перш за все з боку чинної міської влади», – сказав речник ОВА.

 

Сергій Братчук додав, що є прихильником дотримання законодавства, проте висловив переконання, що пам’ятник Катерині ІІ в Одесі є «російським імперським наративом».

 

«Путін нас почув, він нам це сказав, нагадав, і я думаю, що це питання буде закрите», – зазначив речник.

 

Зауважимо, що путін напередодні, виступаючи на Валдайському форумі, повторив російський міф про Катерину ІІ як «засновницю Одеси», заявивши, що «націоналісти не наважуються» знести її монумент у місті.

 

В українських містах залишається велика кількість памʼятників, повʼязаних з історією Російської імперії. Зокрема, в Одесі далі існує памʼятник цариці Катерині ІІ, причетної до знищення Гетьманщини і Січі та запровадження кріпацтва в Україні.

 

Монумент називається пам’ятником засновникам Одеси, а не Катерині як такій – хоча саме вона увінчує його зверху. При цьому історики кажуть, що Одеса насправді була заснована ще на початку ХV століття за часів Великого Князівства Литовського.

 

Нагадаємо, напикінці вересня депутати Одеської міськради не спромоглися результативно проголосувати за демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею пам'ятника імператриці Катерині ІІ.

 

Як повідомляла «УМ», 96 вулиць та провулків планують перейменувати в Одесі. Зокрема, приберуть прізвища російських діячів, не пов’язаних з містом, а також пов’язаних з російськими та білоруськими географічними назвами.