«Нас вбивали, бо ми українці»: у Німеччині відкрилася виставка про Голодомор

19:10, 28.06.2022
«Нас вбивали, бо ми українці»: у Німеччині відкрилася виставка про Голодомор

Виставка розповідає німцям про злочини минулого і сьогодення, які здійснює проти українців росія. (Фото: Національний музей Голодомору–геноциду)

У німецькому місті Ессен сьогодні, 28 червня, відбулося відкриття виставки «Нас вбивали, бо ми українці», підготовленої Національним музеєм Голодомору–геноциду.

 

Це виставка про події, між якими – 90 років, але які поєднує одне страшне слово – «геноцид».

 

Приміщення для експонування надала Стара синагога (Die Alte Synagoge)– один із найбільших культурних осередків міста Ессен, з яким українська сторона активно співпрацює, тому що Голодомор українців та Голокост євреїв – це два найстрашніші злочини у світі.

 

Відкрили виставку мер міста від партії Зелених Рольф Фліс, президент Міжнародної громадської організації українців «Четверта Хвиля» Ірина Ястреб, генеральний директор Музею Голодомору Олеся Стасюк (у Zoom–форматі) та директор Старої синагоги Урі Кауфман.

 

                                   Виставка відкрилася в Die Alte Synagoge - найстарішій синагозі Німеччини.

 

Чотири місяці поспіль світ жахається від злочинів, які чинять в Україні солдати путіна. Кремлівському режиму ніяк не вдається приховати ці звірства від світової спільноти за словами «фейк» і «постановка». Хоча 90 років тому іншому кремлівському диктатору Йосипу Сталіну вдалося створити інформаційний вакуум, в якому від очей світової спільноти заховали інший масовий злочин – Голодомор 1932–1933 років, вчинений над українцями.

 

У Німеччині і досі мало знають про виморення українців голодом. Інакше в цій би країні чіткіше розуміли б і причини теперішньої війни, і чому вона відбувається саме в Україні, і чому українці так відчайдушно чинять спротив.

 

Генеральна директорка Музею Голодомору Олеся Стасюк долучилася до відкриття експозиції через Zoom. 

 

Виставка як раз і покликана більше розповісти німецькому суспільству про злочини минулого і сьогодення, які здійснює проти українців росія  – спочатку сталінська, а тепер путінська. Навіть методи схожі: голод знову використовують як знаряддя вбивства і шантажу, а брехню і маніпуляції видають за правду.

 

До чого це призводить, ми вже знаємо. Про масштаби злочину Голодомору ми дізналися тільки тепер, через 90 років після геноциду, завдяки новим дослідженням. Вони теж представлені в цій виставці.

 

Ірина Ястреб, президент Міжнародної громадської організації українців «Четверта Хвиля».

 

Так, у 2019-2021 роках проведені судові експертизи та встановлено, що внаслідок Голодомору–геноциду  1932–1933 років комуністичний тоталітарний режим знищив 10,5 млн українців (сюди включені і втрати української нації Північно-Кавказького краю (Дон, Кубань), які є українськими етнічними землями). Крім того ще 5 млн українців було знищено під час масових штучних голодів у 1921–1923 рр. та 1946–1947 рр.

 

«Сьогодні ми маємо висновки судових експертиз, наукових досліджень, що дало можливість отримати уявлення про масштаби злочину сталінського режиму», – каже генеральна директорка Музею Голодомору  Олеся Стасюк і пояснює: «Ми не можемо спиратися лише на демографічні розрахунки, які були зроблені раніше. Адже йдеться про особливо тяжкі злочини, тому висновки щодо втрат мають робити винятково судові експерти, слідчі та криміналісти. Це – світова практика. А завдання істориків та демографів  – допомогти у встановленні істини, надавши необхідну інформацію і дані. Заяви ж про те, що неважливо, скільки людей загинуло, головне, мовляв, визнати злочин геноцидом – це російські наративи.

 

Кожен народ має право знати свою історичну правду. Це питання нашої гідності, честі та національної безпеки. Це наш моральний обов’язок перед минулими та майбутніми поколіннями – встановити і знати, скільки українців було знищено. Ми це зробили попри те, що були спроби «п’ятої колони» дискредитувати тридцятирічну роботу. І сьогодні такий моральний обов’язок українське суспільство має перед Бучею, Бородянкою, Ірпенем, Маріуполем, Сіверодонецьком – кожним розтерзаним містом і селом, де окупаційні російські війська вчинили геноцид».

 

                                                               Мер міста Ессен Рольф Фліс.

 

Варто додати, що це вже не перший захід в німецькому Ессені, у центрі якого – геноцид українців. 10 червня цього року в найбільшому залі виставкового комплексу Месса Ессен відбулася міжнародна наукова конференція «Геноцид українців: від минулого до сьогодення». Науковці зі США, Німеччини, Канади та України обговорювали масові штучні голоди і Голодомор-геноцид, які пережила Україна в 1920–х – 1940–х роках, а також чергове знищення українців, яке росія розпочала в 21 столітті.  

 

Як наголошував учасник конференції, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко, геноцид – це особливий вид злочинів. Українські та міжнародні юристи трактують його як «злочин злочинів», він виведений на найвищу сходинку злочинної ієрархії.

 

                                                     Директор Старої синагоги Урі Кауфман.

 

«Сьогодні, в рік 90–х роковин Голодомору–геноциду, ми запитуємо себе: чому такий жахливий злочин як геноцид знову зміг повторитися? Чому цивілізований світ це дозволив? Відповідь на поверхні: непокаране зло завжди повертається, – зазначає Олеся Стасюк. – Засудження злочинів нацизму та покарання його поплічників стало важливим запобіжником до їх неповторення в майбутньому. Натомість злочини комуністичного режиму залишилися незасудженими.

 

Росія заперечувала і продовжує заперечувати Голодомор як геноцид українців, приховує справжні його причини, наслідки та применшує чисельність жертв. Це призвело до того, що на поживному грунті міфів, маніпуляцій і брехні виріс новий диктатор, переконаний у своїй безкарності. А злочинний комуністичний режим зміг трансформуватися в рашистський та продовжує чинити свої жахливі звірства».

 

Як наголошує Олеся Стасюк, саме тому «ми зараз закликаємо весь світ об’єднатися та засудити злочини путінського рашизму і злочини комунізму». 

 

У цьому напрямку Музей Голодомору веде тривалу системну роботу. І виставка в Ессені, участь у міжнародній конференції  науковців Музею – частина цієї роботи.  

 

Олеся Стасюк: «Ми закликаємо весь світ об’єднатися та засудити злочини путінського рашизму і злочини комунізму».

 

Важливим підсумком міжнародної конференції стало ухвалення резолюції, в якій науковці закликали депутатів німецького Бундестагу визнати Голодомор геноцидом і засудити дії комуністичного режиму, а також сучасних фашистів, яких очолив особисто путін.

 

На звернення науковців оперативно відреагувала одна з правлячих політсил Німеччини – партія Зелених. Її речник з міжнародних питань, депутат Бундестагу Омід Нуріпур 11 червня висловився за необхідність визнання Голодомору 1932–1933 років актом геноциду українського народу. За словами політика, «визнання цього жорстокого злочину стало б важливим сигналом співпереживання та історичної поінформованості щодо народу України».

 

Упродовж років очолюваний Олесею Стасюк Музей наголошував на необхідності засудити злочини комунізму. І визнання Голодомору геноцидом у світі – найважливіший крок у цьому напрямку. Сьогодні це зробили більшість демократичних країн світу. Музейники, науковці, дипломати, урядовці продовжують роботу на цьому невидимому фронті, важливість якого ні в кого не викликає сумнівів.

 

Уявіть, що ті злочини, свідками яких ми є сьогодні і за які вимагаємо справедливої розплати, росії знову зійдуть з рук. Чи зможемо ми жити з цим далі? Так, як жили наші діти і прадіди, яким понад 60 років було заборонено навіть згадувати пережите та своїх близьких, вбитих голодом у 1932–1933–му? Тоді їх змусили мовчати. Але сьогодні, коли українців знову вбивають, мусимо стукати своєю правдою в усі двері. Мусимо бути голосом і минулих, і сьогоднішніх злочинів. Аби світ, який не чув українців тоді, почув нас тепер.