Професорка Тетяна Таїрова звільнена з Санкт-Петербурзького університету за дослідження епохи Мазепи

00:36, 12.06.2022
Професорка Тетяна Таїрова звільнена з Санкт-Петербурзького університету за дослідження епохи Мазепи

Тетяна Таїрова під час презентації книги про Мазепу в Батурині, жовтень 2021 року. (Фото з архіву УМ)

Докторка історичних наук, професорка кафедри народів СНД, відома дослідниця історії України Тетяна Таїрова-Яковлева звільнена з Санкт-Петербурзького університету за об’єктивні дослідження історії України, зокрема, періоду гетьманства Івана Мазепи.

 

Відома в Україні дослідниця була звільнена після 19 років роботи в університеті, після отримання найпрестижнішої в університеті премії - за наукові роботи.

 

Як інформує Україна молода, про своє звільнення повідомила сама Тетяна Таїрова, передає головний редактор видання «Сіверщина» Василь Чепурний.

 

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року, на Покрову пані Таїрова представляла у Батурині свій художній твір «Мазепа. Хроніки православного шляхтича. Руїна», за яким українські телевізійники з компанії FILM.UA Group планували зняти пригодницький телесеріал.

 

Також саме вона є авторкою позитивної книги про гетьмана Мазепу та ще й у знаменитій серії "Жизнь замечательных людей", а ще відкривачем Батуринського архіву, вивезеного перед спаленням Батурина російськими військами Меншикова.

 

Тетяна Таїрова є авторкою численних праць про Україну, які ніяким чином не вписуються в концепцію "русского мира".

 

А ще вона була нагороджена орденом княгині Ольги, а нагороду вручав їй особисто третій Президент Віктор Ющенко.

 

Ще влітку 2021 року дослідниця Українського козацтва представила в Полтаві головну працю Самійла Величка, видану за оригіналом рукопису, а також свіжі видання з історіографії Гетьманщини.

 

 

«Ну, як це все могла далі терпіти російська машина влади - машина брехні, агресії і підлості?!», - пише пан Чепурний.

 

Зрештою, докторка історичних наук одразу після початку широкомасштабного нападу Росії на Україну публічно висловила своє співчуття українцям і навіть вибачилася за дії своєї країни.

 

Ось що вона писала: «Для мене те, що відбувається – це особиста трагедія. Не тільки тому, що останні 30 років я займаюся дослідженням історії України і в мене дуже багато друзів по всій Україні. Але й тому, що мені дуже соромно, що я – росіянка.

 

Мені дуже соромно за мою батьківщину. Колись ми дуже раділи Росії Собчака та Єльцина, демократичній. Коли ми вперше піднімали триколор – ми справді мріяли, що це буде нова демократична Росія.

 

Як сталося, що імперські мрії і те, що Ленін колись називав "великодержавним шовінізмом", трансформувалося у фашизм?».

 

Російська науковиця додає: «Ми про це багато дискутуватимемо, писатимемо багато книг. Потім у майбутньому. Після перемоги. Після вашої перемоги.

 

Я не сумніваюся, що з Україною все буде дуже добре. Що це буде величезна, потужна європейська держава. А от із майбутнім Росії все буде набагато трагічніше.

 

Винними є всі росіяни. І перш за все - журналісти. Винні й ті сотні тисяч, мільйони українців, які живуть у Росії та мовчать. Наприклад, українські зірки».

 

Пані Таїрова констатує у зверненні до українців: «Я впевнена, що ви переможете. Що козацький дух живе. Слава Україні!».

 

Як повідомляла "УМ", унікальне сучасне повне видання Літопису Самійла Величка без купюр, які нашаровувалися акурат три століття поспіль, представили у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині на Покрову у 2020 році. До його видання неабияк причетна і Таїрова-Яковлева.